sep 072009
 

Flattr this!

Det finns en bra svensk synonymordbok till OpenOffice. Man laddar ner den här och installerar den som ett tillägg.

Att arbeta med synonymordboken

Att arbeta med synonymordboken

En nackdel är att ordlistan är ganska djupt begravd. Man öppnar den antingen på Menyn: Verktyg – Språk – Synonymordlista, eller med kortkommandot CTRL+F7. Det finns förslag om att man borde få upp den som ett alternativ då man högerklickar på ett ord. Om detta införs ligger det en bra bit i framtiden.

När jag sitter och skriver hat jag annat i huvudet än att memorera kortkommandon eller gräva djupt i menyer för att hitta en funktion. Därför installerar jag en knapp som startar synonymordlistan på knappraden. Gör så här:

Menyn: Verktyg – Anpassa. Du får upp en panel.

Välj: Lägg till kommando.

Välj: Alternativ. Rulla ner till synonymordlista. Klicka på Lägg till och därefter på Stäng.

Nu ska du se en ny knapp längst upp till vänster i knappraden. Om du klickar på den startar synonymordlistan.

Jag vill inte ha knappen längst uppe till vänster utan efter knappen för rättstavning. Detta gör jag på den panel jag har uppe (Menyn: Verktyg – Anpassa) Jag klickar på knappen för synonymordlistan. Med piltangenterna till höger om listan placerar jag knappen där jag vill ha den.

Ett litet snabbare sätt att lägga till knappen är att dra och släppa den till rätt ställe i knappraden till vänster.

Här vill jag ha synonymordlistan!

Här vill jag ha synonymordlistan!

På det här sättet kan du lätt lägga till knappar med andra funktioner du ofta använder.

Nu klickar jag bara på knappen då jag får slut på idéer för att variera mitt språk!

Det bästa av allt är att du kan hjälpa till att göra ordlistan ännu bättre! Det bygger på Synlex. Gå in på hemsidan. Där kan du läsa mer om projektet. Klicka på länken: en synonymparsfråga så får du svara på om ord är synonymer eller inte. Din röst kommer att inlemmas i nästa utgåva av ordlistan till OpenOffice.

  3 Responses to “Synonymordboken i OpenOffice”

 1. Sorry att jag säger detta men… fy fan vad den är dålig… Synonymordboken till Microsoft Office Word är avsevärt bättre än den här ynkliga skapelsen! Hoppas att den här synonymordboken kan klassificeras som något slags halvfärdigt arbete.

  Kvalitet kostar ju som bekant… tyvärr!

  ”Open-source application suites have a long way to go… But the future might be theirs for the taking.”

  • Jag håller med dig. Synonymordboken är inte särskilt bra i OOo. Man får se den som ett ungt projekt.
   Microsoft köper, vad jag förstår, in färdiga ordböcker på olika språk.
   Bästa sättet att skynda på arbetet med synonymordboken i OOo är att klicka på länkarna i inlägget och lägga några minuter på att svara på ordparsfrågor.

  • Efter att ha funderat ett tag vill jag ge ett svart till.
   Att OOo inte har lika bra synonymordbok som MS Office beror inte på att det är gratis och därmed ”per automatik” sämre. OOo är bättre än MSO på vissa saker och MSO är bättre på annat. Om pris är lika med kvalitet, hur ska man då förklara de tillfällen då MSO är sämre? Jag blir numera förvånad över hur begränsad man är i ”betalprogram” och OS som Windows och MS Office. De tillför ingenting jag inte kan göra med fri programvara. Istället drabbas jag av inlåsning, hopplösa filformat och begränsningar i hur jag får använda program. Allt för att jag ska förbli en trogen kund.
   Det finns inget med fri programvara som ”per automatik” gör den sämre än betalprogram. Om du vill kan du till och med betala för den om du känner dig bättre till mods.
   Att göra en synonymordbok kräver en hel del inmatning och länkning av data i en stor databas. Detta är tidskrävande. Det kräver dessutom goda språkkunskaper. Uppgiften passar nog inte helt för de som programmerar fri programvara. Där gör många små insatser som tillsammans blir stora. Att vidmakthålla och utveckla en stor databas går utöver detta. Det är förmodligen skälet till att synonymordboken i OOo inte är helt lyckad. Man ska även komma ihåg att OOo på svenska är ett ungt projekt medan MSO funnits i många år. Därmed har allt inte hunnit tas fram.
   Som sagt, ett sätt att hjälpa till att göra synonymordboken är att följa länkarna i inlägget. Om alla bloggbesökare ägnade tio minuter då och då att svara på ordparsfrågor skulle det gå snabbt att å en bättre synonymordbok. Fri programvara kräver ibland att man själv gör en insats.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: