okt 162009
 

Flattr this!

Ibland brukar OpenOffice kritiseras för att det inte finns någon språk- eller grammatikkontroll. Detta är bara delvis sant. Genom att installera tillägget Language Tool får man en basal kontroll. Tillägget har kontroll för svenska. Det är så bra att det borde ingå i alla installationer av OpenOffice. Helst borde det integreras i själva programmet. Notera att Language Tool behöver Java för att fungera. Klicka på bilden för en förstoring!

Beskrivningen av OpenOffice tillägget Language Tool

Beskrivningen av OpenOffice tillägget Language Tool

I OpenOffice markeras felstavningar med en röd vågig understrykning (om man har rättstavningsfunktionen igång).

Med Language Tool installerat markeras språkfel med en motsvarande blå linje.

Language Tool installeras som ett alternativ på menyn Verktyg. Förutom den automatiska kontrollen med en blå understrykning integreras grammatikkontrollen med rättstavning man startar från verktygsmenyn eller genom att trycka på F7

Funktionerna i tillägget är under uppbyggnad. De kontroller som görs är av det enklare slaget: dubbla ord, felskrivna förkortningar. Liten bokstav i början av mening, dubbla blanksteg med mera. Detta är förargliga fel som man gärna vill ha hjälp med att undvika.

Man kan tycka att grammatikkontrollen skulle vara mer omfattande. Det lär den nog också bli med tiden.

Som erfaren skribent vill jag dock varna för att förlita sig på språk- och grammatikkontroll i ordbehandlingsprogram. En dator har ingen språkkänsla. De fel den flaggar för är hämtade från en databas. I vissa versioner av MS Word får man upp långa akademiska förklaringar då man gör, vad programmet menar, ett grammatiskt fel. Ibland får ordbehandlingsprogram för sig att korrigera de fel det upptäcker automatiskt. I dessa fall tycker jag kontrollen är påträngande och ett hinder för skrivandet.

Det enda sätt som det verkligen går att kontrollera stavning, språk och grammatik på är att skriva ut den text man jobbar med och läsa den på papper. För bästa resultat ska man också låta någon annan (människa – inte dator) läsa texten.

Därför tycker jag att grammatikkontrollen i OpenOffice/Language Tool håller en bra nivå. Med några ytterligare kontroller kommer funktionen att bli i det närmaste så bra man kan önska av en dator.

  4 Responses to “Grammatikkontroll i OpenOffice”

 1. Jag har installerat detta men det finns bara för engelska och franska för mig. Hemsidan säger ju att det ska finnas på; ”Dutch, French, Italian, Polish, Spanish, Swedish, and Russian”

  • Hej Daniel!
   Jag vet inte vilken version/variant av OpenOffice version och operativ du kör. Ditt problem är märkligt. Jag kör Language Tool i OOo i Windows och Linux (Både SUN:s OOo och Go-oo) utan problem, på svenska (och andra språk när jag skriver på dem). Jag har för mig att LT kräver OOo 3+, är du uppgraderad?
   Några allmänna råd: Kontrollera att du har Java installerat (Om du kör Linux är det bättre med SUN:s Java än med OpenJDK). Jag kan vidare tänka mig att LT kräver att man har ordlista på det språk man använder installerad som tillägg. Se därför till att du har den svenska ordlistan: http://extensions.services.openoffice.org/project/dict-sv installerad. Efter installation av tillägg som ordlistor och LT måste du starta om OOo helt innan de börjar fungera. Kontrollera också dina språkinställningar: Verktyg – Alternativ – Språk så att svenska är inställt. Särskilt viktigt är att standardspråk för dokument är Svenska med en blå bock. (Brukar du ibland skriva på engelska och franska kan dessa inställningar ha ”tagits över”). I OOo menyn Verktyg – Language Tool – Configuration finns en rullmeny längst ner: Ditt modersmål. Kan du ändra detta till Svenska eller —, finns det bara franska och engelska?
   Om du inte får ordning på LT med mina råd tycker jag du ska registrera dig på OOo och posta en kommentar med ditt problem på Language Tools sida: http://extensions.services.openoffice.org/project/languagetool. Det är viktigt att de får veta om det finns problem för den fortsatta utvecklingen!

 2. hej
  jag lättar efter en svensk grammatik kontroll program , har ni någon förslag?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: