okt 212009
 

Flattr this!

När jag besöker Universitetsbiblioteket eller min gamla institution i Lund, ser jag många studenter som sitter och arbetar med sina datorer. Av startljuden att döma kör i stort sett alla Windows, någon enstaka Mac. Ibland skymtar jag en skärm och då är det oftast MS Office som är igång. En student som använder MS Office på en Windowsdator har spenderat minst 1000 kronor, även med studentrabatter, för att bara börja jobba.

Programvaruföretag är smarta. Man ger studenter rabatter. På så sätt vill man att de förblir kunder den dag de börjar jobba och tjänar pengar. Då försvinner givetvis rabatterna. Som student kan man tycka att man gjort ett kap när man får ett dyrt officepaket till halva priset. I själva verket är man ett offer för en reklamkampanj.

Det verkar vara få studenter som ens känner till att det finns fullgoda fria alternativ till dyra program. Här är en lista över program jag använder och som är utmärkta för studier:

Kontorsprogram: OpenOffice (För enkel ordbehandling använder jag ofta AbiWord)

Referenshanterare: Zotero

Punktgrafik: Gimp

Vektorgrafik: Inkscape

Webbläsare: Firefox (Ofta använder jag Opera, som visserligen inte är ett fritt program, men gratis att ladda ner och använda)

E-post: Thunderbird

Alla finns till Windows. De är gratis att ladda ner, installera och använda.

Är inte fria program sämre än betalprogram? Det varierar givetvis från fall till fall. Firefox är överlägset Internet Explorer. Zotero är bättre än EndNote. Gimp tycker jag är 80-85% så bra som Photoshop. Vad jag menar med det är att riktiga proffs kanske inte kan arbeta fullt ut i Gimp. För hemanvändare och studenter räcker Gimp mer än väl. Skillnaden är 12.000 kronor. Det är mycket falukorv, snabbmakaroner och ketchup!

En annan faktor är äganderätt. I OpenOffice sparas dina dokument i en komprimerad fil. Du kan öppna filen utan programmet. Licens och programuppbyggnad gör att du har full tillgång till din sparade fil och programmets källkod. Det är du som äger ditt arbete.

I MS Office sparas dina filer i ett kodat format. Licensen du godkänner då du installerar ger dig begränsad rätt att använda programmet. Du har inte tillgång till källkoden. Din rätt kan dras in eller förändras. Om du slutar använda programmet har du små möjligheter att öppna dina filer. Vem är det som äger ditt arbete?

När man köper en dator följer ofta ett Windowssystem från Microsoft med. Microsoft är vad Nike är inom sportindustrin. Att använda en dator ska förknippas med Microsoft. Att sporta eller att se på sport ska förknippas med Nike. Windows är inte gratis. Flera hundralappar av priset för datorn är för operativsystemet. Vad är det man betalar för? Windows XP är bra men föråldrat. Windows Vista är kort och gott uselt. Windows 7 kommer enligt rapporterna att bli Microsofts bästa och dyraste operativsystem någonsin. Det är tack vare sin monopolliknande marknadsposition som Microsoft kan fortsätta att sälja föråldrade och dåliga operativsystem för enorma pengar. Man kan överväga om man inte kan använda ett annat system. Av en del datorförsäljare kan man få tillbaka pengar om man säger ifrån och väljer att inte installera Windows. Tyvärr har inte alla denna självklara service.

Linux är ett modernt och superstabilt operativsystem. Det finns flera lättanvända varianter som är gratis att använda. Alla program i min lista finns för Linux. Om man redan använder några av dem i Windows är det ett litet steg att gå över till Linux.

Jag tycker att alla studenter ska tänka igenom vilka program och vilket operativsystem de använder. Jag tycker också att det vilar ett ansvar på Universitet och Högskolor. Jag kan till exempel inte förstå varför Universitetsbiblioteket och min gamla institution har MS Office installerat på alla sina datorer, medan OpenOffice inte finns på en enda. Man borde uppmuntra studenter att använda fria program. Förutom att spara pengar lär man dem att tänka och att bli kritiska konsumenter som inte lär sig att automatiskt gynna dåliga monopolalternativ.

Om någon icke-student läst mitt inlägg, ta i så fall gärna en titt på vad CryingFreeman skriver om öppen källkod!

  4 Responses to “Studenter: Läs detta!”

 1. Studenter på tekniska utbildningar får de flesta programvaror gratis, eftersom de är inne i fältet och informationshämtande så kan de med lätthet hitta bättre alternativ, man ger därför bort allt från kontorsprogram till 30 000kr programvara i förhoppningen att studenten ska hålla sig kvar med vad de känner till och vad studenten vet finns ”utanför”.

  Därmed minskar antalet studenter med kunskap, och företagen har inte knniga medarbetare som kan sänka kostnader och bereda vägen för att inte vara beroende på en leverantör.

 2. Gratis program som sparar tusenlappar åt dig!…

  Det kan kännas surt att lägga ut tiotusentals kronor på programvaror för att du ska kunna använda den där datorn du köpt för en förmögenhet. Men det behöver du inte göra! Det finns många gratis lagliga alternativ till kommersiella program….

  • Roligt att du skriver om gratis datorprogram!
   Naturligtvis kan listan göras längre. AbiWord är en höjdare. KOffice finns numera även till Windows (ännu så länge bara på engelska.) Inkscape är ett utmärkt program för vektorgrafik.
   Jag tycker det är synd att du skriver att det är i ”extremaste laget bland vanliga användare” att installera Ubuntu. Egentligen är det extremt att installera Windows, ett system du inte har tillgång till källkod för och inte får anpassa som du vill efter dina behov. Systemet övervakar dig och skickar information till Microsoft. Det är utsatt för virus och annan malware. Detta gör att du måste installera program som slöar ner din dator och som kostar pengar. Windows kostar en rejäl slant och du måste ofta uppdatera hård- eller mjukvara innan allt fungerar med en ny version. Det är synd att våra perspektiv har förskjutits så att man kallar någon som accepterar allt detta för ”normalanvändare”.

 3. […] har skrivit vilka program som kan nyttjas av dig som student i sitt inlägg “Studenter: Läs detta!”, de programmen går, som påvel skriver, köras i Windows. Men det är inte ett måste. […]

Kommentera

%d bloggare gillar detta: