dec 102009
 

Flattr this!

Jag fick för någon vecka sedan en kommentar på bloggen om att MS Office startar snabbare än OpenOffice. Jag har under den senaste månaden lagt märke till underliga saker i mitt nya Windows 7. Kommentaren och underligheterna har gjort mig fundersam.

MS Office har alltid startat snabbt. Det beror på att Windows läser in processer för MS Office då operativsystemet startar. Att det tar extra tid att starta Windows och att processerna tar plats i minnet, tänker man inte på då man startar programmet.

Dessa egenskaper har definitivt byggts på i Windows 7. Min betaversion av MS Office 2010 startar blixtsnabbt. Det är snabbare än lättviktaren AbiWord! Att ett tungt program som MS Office startar så snabbt är mycket imponerande. Microsoft har definitivt optimerat Windows 7 för sina egna program.

Gimp

Andra program som OpenOffice, Abiword, GIMP, Firefox och Inkscape är inte alls lika snabba. Det kan ta mer än 30 sekunder innan jag kan börja arbeta. Det tar mycket längre tid att starta dem än i mitt Ubuntusystem på samma dator. De är långsammare att starta än i Vista eller XP. I användarfora för OpenOffice är det sedan någon månad gott om trådar där folk klagar på försämrad prestanda och funktionalitet i Windows 7. Det är fler än jag som märkt försämringar.

En recension av Windows 7 i Full Circle Magazine bekräftar mina iakttagelser. Författaren gör samma bedömning av Windows 7 som jag. Windows 7 är en förbättring jämfört med Vista, men inget supersystem. Det intressanta är detta stycke:

”As for application speed, 7 is lightning quick for Microsoft apps but not for others. Windows Explorer will open so fast you’d better not look away after clicking or you’ll miss it. Ditto for Microsoft works. Now move on to OpenOffice, Firefox, Quicken, or any non-MS product and you’ll get a shock. You’re going to have to wait. Quite often these products won’t boot any quicker than under XP or Vista. MS claims this is a safety feature to make sure the apps won’t compromise the OS, but after a couple of uses it should become apparent that I do want this program to open and I do trust it.” Full Circle Magazine 31 s. 21 (Min fetstil).

Full Circle Magazine handlar om Ubuntu. Författaren har en kritisk inställning till Windows och Microsoft. Dessvärre lämnar han inga referenser. Detta hade varit mycket värdefullt.

Testen av program stämmer med mina erfarenheter. Det nya är uppgiften att Microsoft har byggt in spärrar i Windows 7 mot viss programvara. Jag hittar inget om detta i hjälpen i Windows 7, på Microsofts webbsida, eller på ett halvdussin Windowsfora jag besökt. Jag har ställt frågor på dessa och även hos Full Circle Magazine. Jag har dock inte fått några tillfredsställande svar.

varning

Enda rimliga förklaringen till att de öppna program jag använder presterar dåligt i Windows, är att Microsoft faktiskt har byggt in en ”säkerhets”spärr mot dem. Microsoft tillåter generellt mer i Windows från egna program än från andras.

Firefox är större än Explorer och har över 40% av marknaden för webbläsare. OpenOffice börjar närma sig 15% av världsmarknaden för kontorsprogram. Detta är hot mot Microsoft. Genom att få program från konkurrenter att prestera sämre genom spärrar i Windows, vill man återta marknadsandelar. Man passar på att klämma åt program med öppen källkod. På så sätt vill Microsoft få användare att betala stora licenspengar.

Microsoft har ansatts från konkurrensmyndigheter för att öppna upp Windows för till exempel webbläsare. Det har man gjort. Om användare konstaterar att den enda webbläsare som fungerar riktigt bra är Explorer, har Microsoft de facto kringgått kraven genom att sabotera konkurrenternas program.

Med de program jag använder är Windows 7 en rejäl försämring jämfört med XP och till och med Vista. Varför ska man behöva bli besviken när man investerat i ett nytt operativsystem? Ska man bara kunna använda MS Office och MS Internet Explorer? Är de underligheter jag noterat ännu en metod från Microsoft att låsa in användare?

Frågan om Microsoft byggt in spärrar mot konkurrerande program måste undersökas närmare!

  10 Responses to “Spärrar Windows 7 öppna program?”

 1. Hej jag tror faktiskt inte M$ har byggd in några spärrar än
  hos mig ladda Open office på millisekunder
  och Microsoft Office 2007 på sekunden
  32 bitars Intel Dualcore 3,6 Ghz 3G ram

  Min erfaring med Windows är att Registret blir full av fel efter en liten stund och det kan slöa ner vissa program avsevärd speciellt i uppstarten

  Där finns en hel del tredjeparts program som kan skanna registret för fel
  och komprimera detta, har bara provat några stycken
  själv använder vi ett som heter Registry Mechanic det fungerar fint i Seven och kan varmt rekommenderas

  • Intressant Svendus!
   Jag har en alldeles ny installation av Win 7 så registret kan inte ha hunnit gröta ihop. Dessutom rensar jag det precis som du. Trots det är jag långt ifrån din starttid på allt utom betan av MS 2010.

 2. Nix titta på denna Video openoffice-start.mp4
  http://svendus.se/upload/data/openoffice-start.mp4

  • Så fort går det definitivt inte för mig. Får jag fråga om det är första starten av OOo du filmat? Om man har kört OOo tidigare är programmet inläst i datorns minne. Då får jag jämförbar starttid med dig. Vid första starten av OOo för dagen ligger min starttid på cirka 12-14 sekunder.
   Min dator är i klass med din, Svendus, så starttiden kan inte bero på det.
   Det är intressant att det finns så pass olika upplevelser av Windows 7.

 3. Det är första starten som är filmat

  Du dras säkert med ett antal tjänster som är standard ställd till att starta
  när Windows startar det är säkert felet
  Programmet Registry Mechanic har en funktion som hetar Tune up your Services jag kör Recommended

  Recommended Services
  For a combination of performance and functionality please select Recommended Services. This option will enable all core services and a selection of services to provide balance between features and speed.

  det går ju att ställa in manuellt
  men tar faktiskt rät lång tid

  sen går det om man vill att köra

  Minimal Services
  For raw performance and faster boot times please select Minimal Services. This option will enable core Windows Services.

  samt

  Restore Services
  To restore your services to a last known good setup please select Restore Services. Your services will be reset to their original running states.

  • Då har jag ju rätt i mitt antagande!
   Om det går att genom tredjepartsprogram stänga av tjänster som gör att andra program än Microsofts egna startar som de ska, finns det ju spärrar mot dem i Windows 7. Att man kallar dem tjänster eller säkerhetsspärrar är ju lek med ord.

   Jag tänker inte punga ut med pengar för ett tredjepartsprogram för att få ett fungerande Windows 7. Då går jag hellre tillbaka till XP eller Vista eller tar bort Windows helt.

 4. Den sista lösningen verkar helt rätt Pavel
  Ubuntu har alt du behöver :~)

  Dataspel i Windows är ett beroende som jag aldrig har begripet mig på

  • Jag håller med dig, Svendus, Ubuntu eller någon annan Linuxdistribution har allt man behöver för arbete. Fria program fungerar ofta bättre där än i Windows.
   Win 7, som jag har på en partition på en enda av mina datorer, är det sista Windows jag har. Som du skriver är det delvis för spel. Mitt beroende är dock litet. Linux ligger tyvärr efter rejält på spelfronten. Det finns också några vettiga saker jag fortfarande måste ha Windows till.

 5. Jag är kanske sent ute med att skriva en kommentar på det här inlägget. Jag har läst någonstans att OpenOffice har över 20 miljoner gamla koder som skrevs för 20 år sedan. Alltså från början då Star Office skapades. Om man skulle skriva ett nytt Office-program idag skulle man nog skriva koder på annat sätt så att det blir snabbare och effektivt. Dessutom använder OpenOffice också bla Java. Jag har använt några program som startar rätt snabbt i Windows. Svårt att tro att Windows spärrar program? / Hans

  • Det är sant att OpenOffice har en beryktat svår kodbas. Detta medför att utvecklingen ibland är besvärlig. Riktigt 20 år gammal är inte koden. Staroffice togs i bruk 1999. OpenOffice fyllde i år nio år. Program som skrivs idag har smidigare programmerade än OpenOffice. Det tar ju många år att utveckla ett stort Officeprogram. Kod som skrivs idag kommer att vara föråldrad när programmet blivit moget. OpenOffice delar detta problem med alla program. Koden i till exempel MS Office bör ha ännu äldre delar.
   Hur Windows 7 hanterar program märker man då man använder systemet. Mitt inlägg skrevs baserat på vad jag sett.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: