dec 192009
 

Flattr this!

Lektionen bygger på att du har godkänt på lektion 1-3. Detta är en lektion på Masternivå. Du kan redan formatera och numrera rubriker och få in dem i en innehållsförteckning. Det räcker långt. Den här lektionen visar ytterligare knep.

Formatmallar är hjärtat i Writer. När du har angett rubriknivåer kan du utnyttja dem på flera sätt för att få ett snyggt och stilfullt dokument. Nu ska vi få kapitelnamnet att synas i sidhuvudet.

Skapa ett sidhuvud: Infoga Sidhuvud Standard.

Placera markören i sidhuvudet. Gå till menyn Infoga Fältkommando Andra…

Välj fliken Dokument. I vänstra kolumnen väljer du Kapitel. I den högra väljer du Kapitelnamn.

Här ställer man in texten i sidhuvudet. Efter lektionen kan du testa de olika inställningarna på egen hand

Här ställer man in texten i sidhuvudet. Efter lektionen kan du testa de olika inställningarna på egen hand

Stäng ner dialogrutan. Nu har du texten DEL I överst på sidan. Texten kommer att bytas då du börjar skriva DEL II.

Det är snyggt och proffsigt med kapitelnamn isidhuvudet

Det är snyggt och proffsigt med kapitelnamn isidhuvudet

Läxan är att testa funktionerna jag beskriver. Den som bemästrar dem är väl värd en Masterexamen i rubriksättning!

Genom att lära sig grunderna om formatmallar och rubriksättning får man ett professionellt utformat dokument med ett minimum av arbete. Om man tycker att man lyckats bra i layouten i ett dokument sparar man det som en formatmall. En sådan går att återvända hur många gånger som helst. Om man ofta skriver likadana dokument kan man ställa in så att en snygg layout blir standardmall för alla nya dokument.

  5 Responses to “Rubrikskola Lektion 4”

 1. Har visserligen inte hunnit gå igenom din rubrikskola, men vill ändå passa på att tacka dig för det arbete du lägger ned. Mera, tack!
  Under helgerna blir detta ett förträffligt tidsfördriv!

 2. Absolut! Jag är mycket tacksam för dina instruktiva tips.

 3. Riktigt roligt att du tar upp OpenOffice och dess formatmallar. De är jobbiga om man inte förstår sig på de men ovärderliga när man väl har lärt sig dem har har några färdiga mallar att alltid kunna plocka fram. (Annars är det oftast formatering som tar mest tid av allt i denna värld.)

  En fundering jag har är dock problematiken med att man skriver en lång text, 20 sidor, och vill sedan byta formatering helt och hållet. Vet du om det går att byta formateringsmall på ett dokument man skriver eller är det skapa nytt med rätt formatmall och kopiera all text till nya dokumentet som gäller?

  I t.ex. LaTeX går det ju att byta mall genom att byta en mall-fil lika enkelt verkar det inte vara i OOo Writer.

  • Givetvis kan man ändra formatmallar i OpenOffice, Cristoffer. Som du påpekar är det litet besvärligt att byta en hel fördefinierad dokumentmall. Bästa sättet att göra det på är med tillägget Template Changer: http://extensions.services.openoffice.org/project/templatechanger. Jag har bara nosat på LaTex, så jag vet inte hur man gör där. Template Changer gör det lika smidigt som du beskriver. Det går att byta dokumentmall utan tillägget också, men det är krångligare.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: