jan 312010
 

Flattr this!

För den som inte vet det så går det bra att ladda hem MS Office gratis från till exempel The Pirate Bay. Man kan få vilken version man vill. Det finns tydliga anvisningar hur man kringgår Microsofts kopieringsskydd. På det sättet kan man gratis komma över ett programpaket för flera tusen kronor!

Jag avråder bestämt från att man gör det. Låt oss titta på några argument för att piratnerladda MS Office:

1. ”Jag har inte råd med MS Office.” Detta är sanningen för många. Ladda istället ned OpenOffice.org. Det är helt gratis att använda och installera på så många datorer man vill.

2. ”MS Office är bättre än gratisalternativen. Därför vill jag ha det, även om jag inte vill betala för det.” Skitsnack! Det är sant att MS Office har en del avancerade funktioner som saknas i OOo. Lika sant är att det finns funktioner i OOo som inte finns i MS Office. För 99% av alla användare innehåller OOo allt man behöver och mer därtill. Om du verkligen skulle sakna avancerade funktioner i OOo har du med stor sannolikhet ett avancerat arbete som kräver specialfunktioner. Då ska du givetvis inte piratkopiera datorprogram. Då ska din arbetsgivare betala för dem.

3. ”Jag arbetar bättre och blir glad av att arbeta i MS Office.” Om man anser att man blir en lyckligare människa av MS Office, eller att det man skriver blir otroligt mycket bättre av att det skrivs i MS Office, tycker jag definitivt att man ska betala den slant det kostar att bli lycklig och duktig. Ett datorprogram som gett mig dessa saker hade jag tveklöst betalat stora pengar för! Jag skulle definitivt inte piratnedladdat det.

4. ”Jag tycker inte om Microsoft. Därför vill jag inte betala några pengar till dem.” Ett mycket dumt argument. Genom piratnedladdning stödjer du Microsoft genom att lära dig deras program och sprida deras filformat. Även om du piratnedladdar stödjer du vanföreställningen att använda en dator är att använda Microsoft. Du hjälper till att göra Microsofts program till de facto standarder. Jag påstår inte på något sätt att Microsoft stödjer piratnedladdning. Det är ett stort problem för dem. Trots det får deras program en större spridning genom piratnedladdning. Deras marknadsandel ökar, även om de inte får betalt. Om du inte tycker om Microsoft ska du självklart välja andra program än MS Office.

5. ”Ideologiska skäl, jag vill inte ha patent, allt ska vara gratis och så vidare.” Flera saker som till exempel Piratpartiet säger om patent och fri spridning av information är vettiga. Microsoft har dock full rätt att sälja sina produkter på vilka villkor de vill. Den rätten ska man respektera. Om man inte accepterar Microsofts villkor och priser, utan istället förordar fri spridning av datorprogram och information, ska man inte använda Microsofts program. Det finns många datorprogram som har som ovillkorligt krav att de ska spridas fritt, gratis och med öppen källkod. OpenOffice.org är ett sådant. Genom att piratnedladda MS Office motarbetar du din ideologi om frihet och informationsspridning. Om du menar något med ”ideologiska skäl” ska du stödja dem som går i frontlinjen för att förändra marknaden för datorprogram genom att använda och sprida deras produkter. Du kan till exempel spara och skicka filer i ODF-format för att uppmuntra andra att använda fri programvara. Du ska inte motarbeta de ideal du påstår att du har genom att piratnedladda och använda program från företag som motarbetar dem.

Ett skäl för att låta bli att ladda ner piratade program är Virus. Vad ska man säga… Synden straffar sig själv kanske.

Jag vet inte om det finns fler skäl mot piratnedladdning. Jo, ett, det är inte bara dumt, det är dessutom olagligt!

  13 Responses to “Nu finns MS Office för gratis nedladdning!”

 1. ”För 99% av alla användare innehåller OOo allt man behöver och mer därtill”

  Nja, om vi inskränker oss till exempelvis Word som är det mest använda programmet så saknar OpenOffice nästan helt de språkfunktioner som finns i Word. Grammatikgranskning, stavkontroll med bra stöd för sammansatta ord, synonymordlista etc.

  Det är en ganska stor skillnad tycker jag. Och då är jag ändå hängiven OpenOffice-användare.

  • Min erfarenhet är att för mycket stavnings-/språkkontroll snarare är ett hinder än en tillgång när man skriver, Tor. Man invaggas i en falsk trygghet att ens text är OK så länge det inte syns några röda färgmarkeringar på skärmen. Personligen anser jag att nivån på kontrollerna i OOo nästan är ideala. Om man kompletterar grundinstallationen med tilläggen den svenska ordlistan, svensk avstavning, svensk synonymordbok och Language control, är språkkontrollen inte alls särskilt dålig. Alla felaktiga pekpinnar jag genom åren fått i Word bidrog till att jag skrotade det.
   Man bör även framhålla att man kan byta språk enkelt och fritt i Writer och få acceptabelt språkstöd på långt över hundra språk. Det är inte möjligt i Word.
   Jag ser ingen skillnad på texter skrivna i Writer och Word. Inbyggd språkkontroll har inte särskilt stor betydelse för slutresultatet.

 2. Jag tror inte alls att matchen Writer – Word är problemet även om jag måste medge att jag föredrar Word, mest troligen för att jag kan det bättre. Det är det faktum att Excel sopar mattan med Calc. För många herrans år sedan, då Microsoft med sitt Word kämpade i motvind mot den formidabla motståndaren WordPerfect kom någon på Microsoft på den smarta idén att skapa ett paket med program – Office. Det var det som knäckte WordPerfect – man hade ju bara en ordbehandlare, som i och för sig var väldigt populär, att erbjuda. (Så småningom skramlade man ihop ett officepaket, men då var det för sent. Ekonomiskt obestånd och trassliga uppköp följde.) Från Microsoft kunde du i och med att Office kom till förutom Word få det underbara programmet Excel, och PowerPoint till ett överkomligt pris. Trots att WordPerfect var, och nog fortfarande är, ett bättre program än Word, har det aldrig kunnat hävda sig mot det Microsoft erbjuder. Så Microsofts trumfkort är och förblir Excel.

  • Jag håller med dig Leif. Writer är den mest mogna delen av OOo. Den kan konkurrera med vilket ordbehandlingsprogram som helst. Vilket man föredrar är en smaksak och beroende på vad man arbetar.
   Calc är inte lika moget som Writer och ligger efter Excel. Man kan se på det på olika sätt. Jag är en mycket simpel användare av kalkylark. De enkla funktioner jag behöver finns i Calc. Jag tror inte att jag är ensam om att knappt kunna använda kalkylfunktioner. För många innehåller Calc vad som behövs.
   Excel används också ofta på ”fel” sätt. Avancerade användare kör Excel som ett databasprogram. Det är gott och väl och fullt tillåtet. De avancerade funktioner som finns i Excel bör man dock då jämföra med databasprogram som Base i OOo eller andra. I grundversionen av MS Office saknas (om jag minns rätt) Access. MS uppmuntrar alltså till att man använder Excel på ”fel” sätt.
   Att bunta program till Officepaket är en smart affärsidé. Även jag har använt WorPerfect för länge sedan och det var ett mycket bra program. Genom paket låser man in användarna än mer och får dem att avstå från att testa alternativ.

 3. PS När det gäller ”gratis nedladdning” av Office håller jag naturligtvis med dig till 100%. Den som har svårt att skiljas från MS Office kan alltid använda sig av Crossover Office (och betala för det) eller Wine. Själv köper jag Crossover Office, vilket gör att jag kan använda mitt älskade Excel. Trots att jag äger Windows XP, Windows Vista och Windows 7 kör jag nästan uteslutande med Ubuntu. Det bara blir så! DS

 4. Jag såg ett program ikväll ”Nätterrorister till salu” på Kunskapskanalen, det var väldigt skrämmande att se hur hackers sprider virus på olika vis. Ett av dem är via MS Office, via Excel-, Word-filer osv. Förvisso är det här inget nytt men jag insåg inte att det var så globalt spritt att det var så global spritt. Ett skäl att använda andra format som RTF, ODF.
  Ang språkfunktioner, det är på både gott och ont. Det hade varit bra om flera universitet som sysslar med språk tex Språkbanken i Göteborg, Svenska språkakademinen, hade kommit med stöd som tillägg till Writer tex SAOL.
  För mig är ordbehandling inte bara om att skriva rätt grammatiskt utan sådana språkfunktioner är också ett utmärkt hjälpmedel. Ibland när jag skriver, har jag ingen lust att surfa och kolla ord – lätt att bli distraherad och tappa fokuseringen.
  När jag är inne i skrivandet vill jag ibland snabbt kolla stavning eller böjning av ett visst ord. Då vill jag ogärna byta program/fönster. Vill hellre vara inne i ordbehandlaren och snabbkolla ord/grammatiken.
  Jag tror det skulle locka fler nya användare. Argumentet om ”gratis alternativ” är väldigt slitet.

  • Det finns en utbredd övertro på vad datoriserat språkstöd kan göra. Grundproblemet är att en femåring har mer språkkänsla än vad en dator någonsin kan få. När jag skrivit en text skriver jag alltid ut den och läser igenom vad jag skrivit innan jag skickar den vidare. Är det ett större manus måste någon annan också läsa det. Det är bästa (och enda) sättet att språkgranska en text. Som erfaren textgranskare ser jag direkt om någon bara litet på datorns rättstavning/språkkontroll eller skrivit ut och granskat texten manuellt.
   Om man vill arbeta med sitt språk är mitt råd att läsa och skriva mycket. Det finns inga genvägar. Om man vill investera i något kan man köpa ett knippe böcker som SAOL och Svenska skrivregler. De innehåller vad man behöver och fungerar oavsett vilket datorprogram man använder. Om man nödvändigtvis vill ha allt som datorprogram har jag ibland använt ett program som heter Wordfinder. Det har ett knippe ordböcker man kan söka i. Mitt mål är att försöka skriva väl – inte att använda ett visst datorprogram.

 5. Jag gillar Open Office och kör det periodvis, och det blir bättre och bättre. Men…
  För några dagar sedan installerade jag det på mammas dator och ändrade till MS Office standardformat, trots det som alla använder. I Writer gick det att ändra till DOC. i Calc kunde jag ändra till XLS. Men i Base fanns inga Accessformat. Jag har även lärt mig att gilla Visio på jobbet, och antar att Draw ska motsvara det? Men inga liknande filformat. Jag ska göra ett nytt försök att testa Google sketchUp som är bättre än Visio på en del, och sämre på en del. Men då är det inte heller samma typ av program.
  Angående stavningen i MS Office håller jag inte med #1 Tor om ”stavkontroll med bra stöd för sammansatta ord”. I MS Office används huvudsakligen Engelska samman och särskrivningsregler även i Svenska versionen, så den vill särskriva det mesta. Jag har många gånger haft särskrivningsdiskussioner med andra, och de har använt MS Words rättstavning som bevis för att de ska skriva isär.
  MS Office hem och student innehåller Word, Excel och Powerpoint. Det som de flesta använder och kostar 1000kr och får installeras på tre datorer. Ca 333kr per dator! Det är absolut inte dyrt.
  Jag saknar som sagt Visio, men använder det väldigt sällan och klarar mig med det på lekdatorn. Men det som är surt för mig är att jag har en Nokiatelefon, och deras dockningsprogram är inte komplett, utan kräver MS Outlook eller motsvarande i Lotus Notes. Jag har flera gånger påtalat för Nokia att det är dåligt att man inte kan docka mot deras egna program, eller mot något gratisprogram som tex Mozilla Thunderbird. Varje gång har de närmast hånat mig för att jag är så korkad som vill kunna docka allt mot medföljande program. Min gamla Palm handdator kunde dockas 100% mot deras egna program, eller mot Outlook, Thunderbird och flera andra. Att köpa Office med Outlook till en dator kostar runt 3500 senast jag kollade. Det är det inte värt för att docka mobilen. Därför kör jag pirat, men vid nästa mobilbyte blir det annat märke än Nokia, och då blir det MS Office student och home på de tre datorerna i hushållet som används till annat än ren test och lek.

  • Man bör som standard spara i OpenOffices egna format och vid behov spara en kopia i MS-format. Det är bara med OOo:s egna format som återställningsfunktionen fungerar om dokument kraschar.
   Att vissa delar av OOo inte är kompatibla med MS-motsvarigheter, beror på att MS inte använder öppna format. Det är en medveten strategi för att försvåra samarbete och därmed förhindra att användare går över till exempelvis OOo.
   Hem- och studentutgåvan av MS Office är billigare än fullversionen. Varför ska man betala ens 1000 kr, när man kan göra samma arbete gratis i OOo? Jag skänker hellre pengar till annat än Microsofts aktieägare.
   Din Nokiatelefon är ytterligare ett exempel på hur tillverkare/programföretag försvårar för användare genom att inte använda öppna standarder.

 6. Korrekturläsningen slipper jag till stor del tack vare språkstödet och då är mitt språksinne utvecklat som sig bör hos en 50-åring. Det är effektivt. Att Words språkkoll är farligt som du skriver i en av posterna är nonsens; programmet föreslår att du ska titta närmare på vad som kan vara ett problem och korrigera om så behövs, programmet vill inte ändra som du påstår.

  • Jag har arbetat som högskolelärare. När man får in texter som studenter har korrekturläst på skärmen utan att skriva ut och korrekturläsa på papper, är de nästan oläsbara. Den s.k. språkkontrollen ger falsk trygghet.

   Språkkontrollen i Word är en katastrof. Jag ger flera exempel i blogginlägg på Microsofts krig mot svenska språket. Det föreslår att man ska ändra helt korrekta meningar på nonsensartade grunder. Samtidigt släpper det igenom grova felaktigheter. Det gör att de som lär sig skriva i Word lär sig fel från start.

   Om man antar att man själv kan skilja mellan korrekta och felaktiga meningar och ser Words idiotier som förslag, varför ska man då ha eländet alls? Det tar en väldig tid att gå igenom en text och varje gång man får ett s.k. förslag är det risk för att man gör fel och accepterar förslaget.

 7. Pensionerad lärartant finner era diskussioner om datorhjärnans ordkontroll versus egna hjärnans mkt intressanta och uppskattar (som engelsklärare) en blogg på svenska. Tyvärr förstår jag inte heller diskussionerna helt på mitt eget språk, man måste ju vara utbildad tekniker nu för att använda datorn.

  – Jag söker hjälp på webben nu när jag inte längre har datatekniker till hands. Trodde i min enfald – efter att endast ha använt jobbets datorer – att när man köper dator ingår naturligtvis ett skrivprogram, excelprogram och power point, att man inte bara köper en tom låda. Mitt problem nu är att jag efter 30 dagars prov med Office Home and Student INTE KAN SPARA på ngt alt (Gud vad skönt när man förr ant ´sparade´el ´sparade som´- för mig snurrar nu hjärnan av alla alternativ jag inte fattar konsekvenserna av!)) OCH INTE KAN SKICKA DOKUMENT SOM KOMMIT SOM MICROSOFT OFFICE! De enda alt jag får är öppna/stäng/skriv ut!!

  – Jag har nu t ex fått en anmälningsblankett i Excel som jag varken kan fylla i, skicka in el spara!!! – Blir så förgrymmad att Microsoft tydl skaffat sig ensamrätt/monopol att jag söker efter gratis nerladdning – tvärtemot vad PÅVEL rekommenderar att inte gör – men tvekar, jag är ju också rädd för virus.
  Så får jag se er rek om ngt som kallas Open Office.

  FRÅGA: Vad händer med ´kompabiliteten´mel Microsoft Office dok och dok i Open Office? Kan jag ha/använda bägge i min dator utan att de motverkar varann??? – Samma sak när jag skall välja antivirus-program: vilket skall jag välja? Jag läser igen bloggar och hör om alla program folk har när de en gång laddat ner dem. Kan ngn tekniker ge mig råd jag förstår? Språklärarn

  • Du har sannolikt bara fått med en testversion av Microsoft Office då du köpte datorn. Nu förväntar de sig att du betalar innan programmet fungerar igen. Det är en dold kostnad då man köper dator. Ladda istället ner LibreOffice: http://www.libreoffice.org/download/ så får du ett kontorsprogram som klarar allt du vill göra gratis och du slipper bryta lagar och kanske få virus på din dator.

   Som svar på dina frågor: OpenOffice/LibreOffice klarar av att öppna i stort sett alla Microsoft Office dokument och man kan ha OpenOffice/LibreOffice och Microsoft Office installerade samtidigt utan att de stör varandra.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: