feb 022010
 

Flattr this!

Jag skrev för några dagar sedan om piratkopiering av MS Office. I några kommentarer jämförs MS Word och OOo Writer. De handlar om att Word har bättre språkkontroll än Writer. Språkkontroll är även annars ett av de vanligaste argumenten varför folk föredrar Word framför Writer och varför Writer skulle vara sämre än Word. Jag köper det inte.

Språkkontroll på dator är övervärderad. Grundproblemet är att en femåring har bättre språkkänsla än en dator. Det går inte att lära en dator att tänka språkligt.

Språkkontroll i en dator består av massor av inmatade mönster. Det gäller både för rättstavning och grammatikkontroll. En dator kan inte lära sig förstå skillnader i nyanser mellan till exempel en dadaistisk dikt och ett kunglig brev från 1824.

Skribenter invaggas i falsk trygghet av datorbaserad språkkontroll. Så länge man inte har några röda eller blå understrykningar på skärmen tror man att det man skrivit är OK. Som van textgranskare kan jag direkt avgöra om en författare har förlitat sig på datorns språkkontroll eller granskat en text manuellt. Ingen datorbaserad språkkontroll kan mäta sig med att skriva ut och läsa igenom det man skrivit.

Vad skiljer Word från Writer vad gäller språkkontroll?

Egentligen inte särskilt mycket.

Rättstavning. Rättstavningsfunktionen är den viktigaste delen av språkkontrollen. Båda programmen sköter den väl. Särskilt gäller det om man lägger ner litet arbete och matar in egna ord i ordlistan. Jag märker ingen större skillnad mellan dem. Svensk ordlista till Writer hämtar du här.

Synonymordlista. Jag upplever inte att Writers synonymordbok är dålig eller märkbart sämre än Words. En nackdelen är att den är svår att komma åt. Det kan man åtgärda så här. Synonymordboken hämtar du här.

Avstavning. Svensk avstavningshjälp hämtar du här. Alla ordbehandlingsprogram avstavar som krattor. Har man automatisk avstavning igång måste man kontrollera den manuellt.

Grammatikkontroll/Språkkontroll – Word är ”bättre” men…

Writer sköter kontrollen genom tillägget Language Tool. Ännu så länge finns bara basal kontroll. Till exempel om man råkar skriva samma ord två gånger eller liten bokstav efter skiljetecken. Även om kontrollen är basal gör den vad den ska. Den rensar bort uppenbara skrivfel. Jag skulle kunna tänka mig litet mer utbyggt stöd. I huvudsak är jag nöjd.

Words grammatikstöd reagerar betydligt oftare. Det är verkligen på gott och ont. I alla texter jag skriver får jag besked om att jag använder ålderdomliga formuleringar jag bör byta ut. Det jag skriver mest är akademiska texter med korrekt, om än något torrt och avancerat språk. Det är jag som ska bestämma vilket språk mina texter ska ha. Om jag skrev på Microsoftsvenska skulle mina texter uppfattas som konstiga i de sammanhang de publiceras. Konsekvensen av Words klåfingriga grammatikkontroll är att jag stänger av den eller minimerar den så långt det bara går.

Kom ihåg att språkkontrollen i Writer blir så bra du själv gör den. Här skriver jag om hur du enkelt kan engagera dig och hjälpa till att göra den bättre. Jag och alla andra som använder OOo tackar dig!

En stor fördel med Writer är att man kan få åtminstone basalt språkstöd på långt över hundra språk, enkelt och gratis. Man kan byta språk fritt i eller mellan texter man skriver.

Jag trivs bättre i Writer. Words språkkontroll är oftast ett otyg som borde tas bort eller ställas in så att det bara reagerar på uppenbara felskrivningar. Det positiva är att Microsoft gått i denna riktning. För några versioner sedan ändrade Word saker på egen hand. Skärmen blinkade som ett flipperspel när jag skrev något icke godkänt. Jag fick upp dialogrutor med långa kvasilärda utläggningar som pekpinnade mig om varför jag inte bör skriva på korrekt svenska, utan på Microsoftsvenska. De kvasilärda dialogrutorna är kvar, men ploppar inte längre upp automatiskt.

Som jag ser det är Microsofts styrning av skrivande mot enkel vardagssvenska, en del i en policy att banalisera. Med Windows och Office försöker Microsoft banalisera hur man använder en dator och hur man arbetar. Så länge man gör allt på ett enkelt sätt och så som Microsoft bestämmer att det ska göras, fungerar allt väldigt bra. Den dag man vill göra annorlunda, eller efter eget huvud, får man systemet mot sig. Det uppmuntrar inte till egna initiativ eller kreativitet. Man hålls istället tillbaka. Vana användare av Word är inte mer avancerade ordbehandlare än nybörjare.

Språkkontrollen är ett steg i samma riktning. Istället för att få folk att tro att banal vardagssvenska är det enda korrekta språket, borde man uppmuntra användare att fundera över hur de skriver och utveckla egna sätt att uttrycka sig. Jag tror att man i framtiden kommer att kunna se hur svenska språket banaliserades på grund av Microsoft och andra programvaruföretags språkkontroll. Att skriva en bra text är inget banalt. Det är ett hantverk som kräver arbete och eftertanke. En dator kan inte lära ut något sådant.

Här är några råd för den som vill kontrollera sitt språk och arbeta med sina texter:

1. Skriv ut och läs igenom, skriv om. Detta är enda sättet att kontrollera en text. Jag upprepar: Detta är enda sättet att kontrollera en text.

2. Om du vill skriva en riktigt bra text, skriv ut och låt någon annan kontrollera den. Man ser inte sina egna fel.

3. Om man undrar över ord, språk, stavning och skrivregler, köp en knippe böcker som behandlar problemen. Här ger jag några tips om böcker jag själv använder. Fördelen med böcker är att de fungerar i alla datorprogram. De innehåller svenska standarder för hur svenska ska skrivas och inte som Microsoft eller något annat företag tycker att det borde skrivas.

4. Om man verkligen tror att datorn är smartare än man själv och vill sköta allt i dumburken, kan jag rekommendera programmet WorFinder. I det finns ordböckerna från punkt 3. Då slipper man besväret att bläddra i böcker utan kan söka i datorn istället.

  10 Responses to “Om språkkontroll”

 1. Även jag föredrar OOo totalt sett. Du skriver om rättstavning. Det kanske har blivit bättre. Senaste två åren har jag dock störts av att OOo svenska rättstavningsordlista inte klarat av sammansatta ord, jag tvingades lägga in dem i ordlistan manuellt. Microsoft Word 2003 däremot var betydligt bättre på att acceptera svenska sammansatta ord utan att rödmarkera. Vet du om detta problem kvarstår?

  • Ladda hem och testa senaste ordlistan för OOo. Det är bästa sättet att bilda sig en uppfattning. Jag tycker ordlistan har blivit väldigt mycket bättre just på sammansatta ord under de sista 1-2 åren. Tidigare var detta, som du påpekar Per, ett problem. Det är numera sällan jag får upp rödmarkeringar för sammansatta ord. Jag har inte använt Word mer än sporadiskt på väldigt länge, så jag kan inte göra någon vetenskaplig jämförelse. Jag har dock numera väldigt litet att klaga på vad det gäller rättstavningen i OOo. Då jag någon gång använder Word upplever jag ingen förbättring. OOo är under ständigt arbete. Plötsligt händer något med en ordlista, ett tillägg eller en funktion man saknat. Man kan inte bedöma programmet efter hur det var för ett par år sedan.

 2. Jag vill vekligen puffa för det utomordentliga tillägget Language Tools utför en mycket stillsammare form av grammatikkontroll, och är ovärderligt när man letar extra mellanslag. Principiellt håller jag med dig, och resonemanget bör nog tas på allvar av svensklärare som låter eleverna använda Word.

 3. Tack för era inlägg Påvel och Mats. Tills för ca ett år sen mailade jag dokument i Word-format för att jag inte visste om mottagaren klarade OOo, och därmed stödde jag förstås Microsoft. Förra året vikarierade jag på en gymnasieskola i tyska. Jag mailade en rapport till kollegorna, avsiktligt i OOo-format, samtidigt som jag på telefon förklarade vad OOo är. Det var som att tala till en vägg o jag tvingades maila på nytt i Word-format. Men om vi är fler som i första hand distribuerar OOo, kommer världen att förändras. För 20 år sen var det bara WordPerfect som gällde, så varför inte nytt skifte…

  • Jag håller med Mats om att Language Tool är ett av de bästa tilläggen i OOo. Det borde nästan följa med som standard vid installation.
   Intressanta synpinkter, Per. Filformatet ODF är en ISO standard, godkänd av EU. Frågan är om svenska myndigheter och institutioner kan vägra befatta sig med det. I universitetsvärlden, där jag är mest hemma, kräver lärarna ibland att uppgifter ska lämnas in i MS format och inget annat. Frågan är om det är lagligt.
   Andra länder som Frankrike, Norge och Danmark har förstått vilka vinster de kan göra på att använda ODF och andra öppna format. Sverige är nog det mest Microsofttrogna landet i unionen.

 4. 1. Jag håller med Påvel om att WordFinder är toppen. Digitala lexika tar ingen plats och sökning går snabbare.

  2. O tempora o mori. År 1989 jobbade jag som reseledare i Sovjet. Som extrajobb översatte jag en databok från engelska till svenska. Jag hade med min Toshiba T1000, den tidens motsvarighet till eeePC. Liten o kompakt, operativsystemet DOS startade från ROM på nån sekund. Sen stoppade jag in disketten med WordPerfect 4.2 som laddades till RAM. Sen stoppade jag in disketten med dokumentet o jobbade. När jag skulle stavningskolla, lät jag dokumentet vara kvar i RAM medan jag skyfflade in disketten med rättstavningsordlistan. Det funkade utmärkt. Vad jag vill säga är: Det var inte bättre förr, det var annorlunda, var därför beredd på att även framtiden blir annorlunda. Microsoft Office är inte evigt axiom.

 5. Jag tycker kanske att du är lite väl konspiratorisk när du konstaterar:
  ”Som jag ser det är Microsofts styrning av skrivande mot enkel vardagssvenska, en del i en policy att banalisera.”
  Det är populärt att utmåla Microsoft som Den Stora Satan (DSS), men är företaget verkligen det? Jag är så gammal så jag minns när macentusiasterna hånade Microsoft i liknande ordalag och ironiserade över DOS.
  ”Vad löjligt att sitta och skriva kommandon till en dator när man kan arbeta mot ett grafiskt gränssnitt! Stenålder!”
  Microsoft beskylldes för att låsa in sina användare och avsiktligt sabotera för Apple när man var sen med att leverera officepaketet för Mac. Varför skulle man vara snabb med det? Det var väl självklart att Office för Windows gick före. Samtidigt kunde macnördarna inte alls se att Apple arbetade på ett likartat och änmer inlåsande sätt. Om man ville arbeta med MacOS fick man banne mig också köpa en dator av Apple. Dave Smalls smått geniala Spectre GCR som gjorde en Atari till en Mac ogillades i linje med det i allra högsta grad av grabbarna på Apple.
  Numera är anhängarna till macen lyriska över ett operativsystem som vilar på en unixvariant, alltså något som får DOS att framstå som rena Kindergarten när det gäller kommandotolkar! Vilken omsvängning! Grattis alla macanvändare! Det finns inget som är så kraftfullt som ett kommandoorienterat operativsystem. I vissa situationer, eller kanske alla.
  Linuxanhängare har liksom macnördar en tendens att känna sig störda av Microsofts dominans. Samtidigt måste vi konstatera, och där är jag ett sanningsvittne för jag har till och från sniffat på olika linuxvarianter i många herrans år, att Linux först på senare år mognat till en produkt som på allvar kan ta upp kampen med Microsoft. Jag säger det utifrån den vanlige, mindre kunnige, användarens perspektiv. (Sådana är de flesta av oss datoranvändare.) Numera kör jag nästan enbart Ubuntu, men jag behöver ibland hjälp, och nu finns den! Minsta lilla problem kunde tidigare medföra att man återvände till det trygga Windows – det kunde vara svårigheter med att installera skrivaren, att få ett nätverkskort eller ljudkortet att fungera, att få rätt grafikinställningar (och den som i okunnighet brände sin skärm blev naturligtvis snabbt avskräckt från Linux). Numera finns fantastiskt mycket hjälp att få för ubuntuanvändaren och det känns bra. Steget från Microsoft till Linux är dock fortfarande stort.
  Jag kan förstå att en linuxentusiast, som liksom jag försöker missionera, tycker att slagskuggan från Microsoft känns jobbig. Men det är fel att hacka på Microsoft för det. Microsoft är ett kommersiellt företag som finns till för att tjäna pengar. Man påstår inget annat. Då tycker jag i så fall att Apple förtjänar mer kritik. Apple låter inte ens en person som köper deras operativsystem använda det på en annan dator än den som tillverkats av Apple (även om så förstås sker). Microsoft har vad jag vet aldrig försökt påverka datortillverkare att bygga maskiner som bara kan köras med Windows, för att på det sättet stänga ute Linux.
  Man måste acceptera att linuxvärlden är något som är alldeles annorlunda än den värld där Apple och Microsoft huserar. Man kan inte döma Microsoft för att man spelar enligt helt andra regler än de som gäller bland linuxanhängare. Man måste finna sig i att flertalet datoranvändare fortfarande envisas med att använda Windows. Det är deras val. Människor gör inte alltid rationella val. På många arbetsplatser skulle större delen av användarna inte ens behöva ha tillgång till Word på sina windowsmaskiner – de skulle kunna klara sig med WordPad. Likt förbaskat ska de ha Word, och inte nog med det, de ska ha Office, trots att de kanske aldrig använder Excel eller PowerPoint.
  I mitten av 90-talet, då Corel hade förvärvat WordPerfect, gjorde företaget en ambitiös satsning mot skolorna, också i Sverige. Man erbjöd otroligt förmånliga licensavtal, som innebar att varje skola, mot en löjligt låg avgift, fick installera WordPerfect Office och också andra corelprogram på samtliga datorer. Microsoft reagerade inte med några motåtgärder. De höll fast vid sitt oerhört tungrodda och svåradministrerade selectprogram. Det blev ett totalt fiasko för Corel. Kan man beskylla Microsoft för det? Knappast. Om man ska peka finger åt något håll måste det riktas mot användarna. Tänk bara vilka späkningar de är villiga att utsätta sig för i form av ständigt larmande brandväggar och virusprogram för att kunna spatsera ute på nätet. Ändå accepteras det. Är det Microsofts fel?
  Microsoft levererar det användarna vill ha. Det finns ingen djävulsk konspiration där Microsoft försöker förflacka människors språkbruk! För en dyslektiker kan det vara underbart att använda de olika språkkontroller som Microsoft erbjuder i Word. Den erfarne och språksäkra skribenten ser snarare dessa funktioner som ett hinder och stänger av dem.
  Linuxvärlden måste gneta på i stället för att klanka på Microsoft. Linux har blivit oerhört mycket bättre ur en oerfaren användares synvinkel, men det kan bli ännu bättre! De som tagit klivet över till linuxvärlden har en stor nytta av alla bloggare. Tack! Just nu hinner jag inte med i Påvels writerskola, men lektionerna finns ju alltid tillgängliga!

  • Det var en lång och intressant kommentar, Leif, stort tack! Jag tycker inte jag gnäller så mycket på Linux/Windows. Den striden tycker jag ofta är onödig. Jag håller med i nästan allt du skriver.
   Min enda poäng är att jag tycker det är skönt att det är jag som bestämmer i Linux och inte styras av hur MS vill att jag ska göra och organisera min dator. Eftersom jag använder nästan samma program i Windows och Linux, är inte operativsystemet alltid så centralt för mig.
   Windows blir i mina ögon dock allt mer peka och klicka utan att förstå hur en dator fungerar. Samtidigt blir det allt svårare att göra saker som inte MS vill att man ska göra.
   Samma sak känner jag när jag jämför Word och Writer. I Writer är det jag som har kontroll. Det kräver en hel del, men det gör att jag blir bättre på att skriva. I Word styrs jag av hur MS vill att jag ska göra. Det går smidigt och lätt så länge jag inte gör på något annat sätt. Då jag vill göra annorlunda går Word i baklås.
   MS banaliserar i mina ögon datoranvändning och skrivande. Istället för att att förstå hur en dator och skrivprocesser fungerar och klura ut hur man själv vill ha det, ska man gå en snitslad bana. Ingen lär sig något på det sättet. Jag är väl för mycket gammaldags folkbildare för att tycka om det.
   Angående språkkontroll håller jag på med ett inlägg till i ämnet. I det kommer jag att ta all heder av MS Word. Titta in om någon eller några dagar så får du fler av mina tankar!

 6. …”ta all heder av MS Word”
  Det ska bli kul att se!
  När det gäller banaliseringsdiskussionen vill jag faktiskt köra ett varv till. Du är akademiker. Men när du klankar på Microsoft och Word måste du vara medveten om att många av användarna faktiskt är mycket osäkra användare. De tror kanske inte att datorn ska explodera vid en felaktig manöver men inte långt därifrån. Hjälpen som Microsoft erbjuder uppskattas nog av flertalet av dessa användare. Visst, jag kommer själv ihåg hur irriterad jag blev när det där förbaskade animerade gemet dök upp, men det går ju att stänga av!!
  Nej, jag envisas nog med att hävda att det inte är rättvist att tillskriva Microsoft onda avsikter i alla möjliga sammanhang. Det är ett extremt framgångsrikt företag som med kundernas goda minne jobbat sig fram till den ställning de nu har. Visst har man använt en del mindre vackra tricks, men jag tycker det är konstigt att Apple anses så äppelkindat tadelfritt medan Microsoft ofta stavas Micro$oft eller DSS.

 7. Som svar på frågan: nej, det är inte lagligt. Men myndigheter följer som bekant inte alltid lagen (i det här fallet har jag hört talas om ett EU-direktiv, men be mig inte precisera). På den myndighet där jag är verksam, Uppsala universitet, är det MSW som installeras på servern, men man ger support även för Open Office (uppladdningstjänsterna klarar ODF). Enskilda lärare lär dock inte kunna öppna det öppna formatet (om man inte, många naturligtvis gör, håller sig med egen burk).

Kommentera

%d bloggare gillar detta: