mar 182010
 

Flattr this!

Ibland blir man förvånad över alla de märkliga saker man kan få OpenOffice att göra. GeOOo är ett spännande tillägg som ger begränsade möjligheter till grafisk analys av insamlade data, ett slags enkel GIS-funktion.

Tillägget kombinerar data från Base eller Calc med ritmöjligheterna i Draw. Resultatet blir att man får snygga spridningskartor.

Ett av exemplen som följer med är en grafisk analys av födelse- och dödstal i USA.

Tillägget är inte helt lätt att förstå sig på. Man bör ladda hem den bruksanvisning och exempelsamling som finns på tilläggets hemsida. Då får man flera tips om hur man kan gå till väga. En stor del av arbetet är ordna grundkartor i Draw. När man väl har sådana, är det enkelt att få in data. Kartorna kan man återanvända för flera analyser.

GeOOo kan givetvis inte mäta sig med fullskaliga GIS-applikationer. Tillägget visar dock på en av alla oanade möjligheter som finns i OpenOffice. Det visar även på fördelen med öppen programvara där användare själva kan anpassa program efter egna behov.

  4 Responses to “”GIS” i OpenOffice”

  1. Coolt! 🙂

    Finns det nån bra hemsida som sammanfattar viktiga kortkommando i OOo? Även om det finns hjälp måste man ju söka sig fram. Det finns ju hemsidor som sammanfattar viktiga och praktiska kortkommando till Word, Excel. Vore bra om det finns liknande till OOo.

  2. Jag vill bara svara Hans att om du söker i Påvels blogg så hittar du allt om Openoffice. Ja han har skrivit om snabbknappar man kan sätta upp på skrivbordet. Ett tips är att ha honom som bokmärke för här hittar du allt.

  3. @Lasse föredetta Svensson: Jag läser Påvels blogg regelbundet. Brukar använda sökfunktionen 🙂

    Länken som Påvel gav i #3 var precis jag letade efter, tack!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: