mar 302010
 

Flattr this!

En funktion i OpenOffice Writer är att då man skriver in ett siffervärde i en tabell omtolkar Writer som standard siffersekvensen till datum eller annat format. Det kan leda till stora fel och oläsbara tabeller.

Jag skulle vilja skriva 12 januari i tabellcellen...

När jag flyttar markören från cellen bestämmer Writer att jag egentligen vill skriva 12-01-01

Funktionen är på som standard i Writer och kan reta gallfeber på användare. Funktionen går dessbättre att stänga av.

Gör så här:

Gå in på Verktyg – Alternativ – OpenOffice.org Writer – Tabell Bocka av rutan Taligenkänning. Nu kommer Writer inte längre att försöka tolka siffersekvenser i tabeller.

Genom att bocka av de markerade rutorna ändrar du så att Writer slutar försöka tolka tal i tabeller

Jag arbetar relativt sällan med tabeller. Därför bockar jag alltid av rutorna så att jag inte blir överraskad den dag jag matar in några siffror i en tabellcell.

Ett kanske litet enklare sätt att ställa in funktionen är att högerklicka i en tabell och välja om Taligenkänning ska vara på eller av. Inställningen gäller sedan globalt i Writer tills man ändrar den igen.

Ett annat sätt att hantera funktionen är att modifiera de koder Writer känner igen och hur de skrivs ut under Tabell – Talformat.

Under Tabell - Talformat kan man se vilka koder Writer följer, ändra och lägga till egna

Under alternativet Användardefinerade kan man lägga till egna sätt att till exempel skriva datum.

Under rubriken Användardefinierade kan man lägga till egna koder för taligenkänning

När man sedan matar in ett sådant värde måste man välja värdet här för att det ska formateras på rätt sätt. Funktionen fungerar, men är litet klumpig. Jag tror att funktionen innebär  mer arbete än nytta för de flesta.

Hur man ställer in OOo beror på tycke och smak och vilka arbetsuppgifter man har. Om man arbetar med att mata in tider, datum och kvantiteter i tabeller har Writer suveräna inställningsmöjligheter för att hjälpa en. Om man inte arbetar så, kan mans stänga av dem för att få större flexibilitet.

  2 Responses to “Taligenkänning i tabeller i Writer”

  1. TACK! TACK! TACK!
    Nu slipper jag 20 tangenttryckningar för varje belopp med tusenavgränsare jag vill skriva i fakturan. Varje månad samma sak. Varje gång jag ändrade en siffra hoppade formatteringen tillbaks till standardtal! Man måste ju dra slutsatsen att de som utvecklat det här programmet aldrig själv har använt det. Det bekräftar fördomen att OpenSource-utvecklare aldrig skriver fakturor 🙂

    • De hade nyligen en genomgång av småbuggar/grundinställningar i OOo. Att slå av taligenkänningen i tabeller från start hamnade högt upp. Jag anser att funktionen bör vara av från start. Det är inte lätt för den som är ny i OOo att veta vad som händer när siffror beter sig underligt och hur man kan slå av funktionen. Jag förstår inte varför utvecklarna proppsar på att funktionen ska vara på. Din förklaring att man aldrig skriver fakturor då man utvecklar öppen programvara är den bästa motivering jag sett!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: