sep 202010
 

Flattr this!

Jag har upptäckt ett fantastiskt program: LyX.

Jag har tänkt att börja skriva om LyX då och då. Jag är relativt ny användare och tipsen kommer inledningsvis att vara grundläggande. LyX är i första hand ett program för tekniker och naturvetare. Det märks. Det är nördigt, ibland onödigt svårt. Det är ett program för att skriva och bearbeta avancerade akademiska texter, särskilt inom naturvetenskap. Jag har min bakgrund inom humaniora och är inte imponerad av nörderi. LyX gör emellertid väldigt avancerade saker som att sätta en bok på 500 sidor snyggt, snabbt och konsekvent. Ibland är det å andra sidan nästan omöjligt att göra väldigt enkla saker. Det är ett mycket speciellt program, kraftfullt men svårhanterligt. AbiWord eller OpenOffice Writer är bättre för den som vill ha ett ordbehandlingsprogram för dagligt bruk. Jag har börjat flytta över en del större projekt till LyX.

LyX liknar ordbehandlingsprogram. Man kallar sig för Document processor, kanske dokumentbehandlingsprogram är den svenska termen. LyX bygger på LaTeX är ett mycket kraftfullt verktyg att arbeta med text och layout. Naturvetare använder ofta LaTeX då de skriver. LyX sätter in LaTeX i ett grafiskt skal.

Arbetsytan i LyX liknar ordbehandlingsprogram men det finns också stora skillnader

LaTeX är fult och är svårt för de som inte tänker som naturvetare. Man kan skriva i ett anteckningsprogram eller direkt i terminalen i Linux. Så arbetar nördar! Det finns grafiska skal för LaTex som TeXMaker och Kile. De liknar också ordbehandlingsprogram. Till skillnad från LyX syns LaTeX koderna. Det är störande att se alla /rader som /börjar med /. Koderna är svåra att lära sig.

Kile är ett av snyggaste grafiska skalen för LaTeX. Gör den någon glad eller inspirerad?

Missförstå mig rätt! Jag hade gärna sett LaTeX redskap för humanister och andra skribenter. Det är ett utmärkt sätt att arbeta och redskapen är väldigt kraftfulla. De universella öppna formaten är också de en stor fördel. Jag tror dock det dröjer mycket länge innan humanister börjar använda LaTeX. LyX är ett mellanläge. Man känner igen sig från ordbehandlingsprogram men har fördelar från LaTeX.

I ett ordbehandlingsprogram arbetar man WYSIWYG, What You See Is What You Get. Så som texten ser ut på skärmen kommer den att se ut då man skriver ut den. Man formaterar dokument medan man skriver den. Man skapar kapitelrubriker, markerar ord i fetstil, sätter ut fotnoter. Man är både författare och layoutare.

LyX är WYSIWYM: What You See Is What You Mean. Du skriver texten. LYX formaterar den. Man väljer vilken typ av dokument det är man skriver och vilka inställningar man vill ha.

Man har stora möjligheter att utforma dokument i LyX. När ramarna är satta är det dock besvärligt att detaljstyra

Därefter markerar man om ett stycke är en rubrik, punktlista eller brödtext. Sedan sköter LyX allt. Det väljer typsnitt, marginaler, gör innehållsförteckning och index. Som grädde på moset sparas filen i pdf-format, färdig att skickas till tryckeri. Det är ett oerhört effektivt program. På några minuter sätter man ett manus på flera hundra sidor till en snygg bok!

LYX liknar också Layoutprogram. Det finns dock stora skillnader mellan LYX och till exempel InDesign. I InDesign petar man med text och bilder in i minsta detalj. Varje sida kan bli ett eget konstverk. LYX fungerar bäst med strikt utformade texter med ett mindre antal någorlunda homogena bilder och tabeller. Regler går att töja, men det blir att arbeta mot programmet. LYX passar därför bäst för att skriva/sätta akademiska texter som artiklar och doktorsavhandlingar. Jag har satt flera akademiska böcker i InDesign. LYX är ett bättre verktyg, särskilt om man inte kan så mycket om typografi och layout och inte vill lägga tid och energi på dem. InDesign är mycket bättre för reklamblad och kataloger. I InDesign ligger den praktiska svårigheten att man kan styra för mycket. I LyX är problemet hur litet man kan styra. Skillnaden är även de cirka 30 000 kronor Adobe CS 5 kostar.

LaTeX och LyX, har rykte om sig att vara svåra. För LyX är det både rätt och fel. Man bör läsa manualerna som förklarar grunderna. Efter det klarar man av att arbeta i standardformat. Om man går från avancerad användning av OpenOffice Writer är steget inte så långt. I Writer använder man formatmallar. LyX är mer renodlat, men principerna är desamma. Det svåra med LyX är att man måste tänka om hur man gör basala saker. Man väljer inte typsnitt. Blanksteg och radmatningar fungerar helt annorlunda. Efter hand lär man sig LaTeX kommandon som kan gå helt åt skogen.

Hur använder jag LYX?

De flesta tidskrifter inom humaniora förväntar sig att få artiklar i ordbehandlingsformat, helst MS Office-format. Inom naturvetenskap accepterar många tidskrifter artiklar i LyX, pdf eller LaTex. Det innebär att man inte riktigt kan använda LyX universellt inom humaniora. Det finns dock flera stora användningsområden:

 • Sätta böcker. Resultatet blir mycket bättre i LyX jämfört med ett ordbehandlingsprogram. LyX ersätter InDesign. Man kan använda LyX genom hela processen eller skriva texten i ett ordbehandlingsprogram.
 • Projekt som du har full koll på och som ska vara snygga. Exempel är bokmanus, uppsatser, artiklar med mera man inte samarbetar med andra på och där den färdiga produkten antingen ska vara en utskrift eller en tryckfärdig pdf-fil.
 • Vissa typer av strukturerade dokument. Exempel på sådana är brev och presentationer.

Nackdelar

Långtifrån allt är perfekt.

 • Det är svårt att konvertera filer till och från ordbehandlingsprogram. Om du ska skicka filer i .odt eller .doc format är ordbehandlingsprogram bättre.
 • Samarbete i eller utanför molnet fungerar bättre i ordbehandlingsprogram.
 • LyX och LaTeX är stora program. Standardinstallationen i Ubuntu är ett par hundra MB. Utöver det kan man lägga till extra paket för specialfunktioner. Programmet är alltså betydligt större än hela OpenOffice som kan mycket mer än bara ordbehandla.
 • Användarvänlighet? Ändrar man en liten inställning som man tror är ofarlig, kan man få ett flera hundra meter långt och obegripligt felmeddelande.

Som nybörjare har man inte en chans att förstå felmeddelandena... LyX borde hyra in en humanist eller pedagog

 • Bakgrunden inom teknik/naturvetenskap gör att programmet är mer logiskt än intuitivt. Hur man sätter ut rubriker kan illustrera detta. I ett ordbehandlingsprogram gör man texten större och fet. Man kan, om man är litet mer avancerad, använda en formatmall. Alla ändringar syns på skärm och utskrifter. Detta är intuitivt. I LaTeX skriver du: \chapter{Första kapitlet}. Förutom det logiska men obegripliga kommandot syns ingen förändring på skärmen. Först då filen konverteras till pdf blir rubriken formaterad. LyX är ett mellanting. Man formaterar text ungefär som med formatmallar i ett ordbehandlingsprogram. Man slipper kommandona och texten ändras litet på skärmen, men blir rätt först vid konvertering till pdf. Ibland känns det som om LaTex och LyX är skrivna av räkneapparater för andra räkneapparater!
 • Dokumentationen är superb, men omfattande och avancerad. Man ska ha gott om tid för att lära sig programmet och vara beredd att plöja manualer och webbsidor. Jag tror att LyX fungerar bäst för nybörjare som håller sig till standardformateringar, eller avancerade användare som klarar att ändra inställningarna. Användare mellan dessa ytterligheter stöter på problem. Med det sagt tycker jag inte det är svårare att lära sig LyX än InDesign.
 • LyX är inte översatt till svenska. Detta är en mindre nackdel än i många andra program. I LyX fokuserar man på texten. Under ett arbetspass är det därför relativt sällan man ger ett kommando. Det hade varit väldigt bra om någon som är van att översätta program ville ta sig en titt på LyX.
 • Den svenska rättstavningen och en del andra ordbehandlingsfunktioner är usla. Var beredd på att korrekturläsa texter mer noggrant än i ordbehandlingsprogram!

Efter ett tag inser man att för att förstå LyX måste man förstå LaTex. LyX kan därför ses som ett onödigt mellanläge.

Installation

I Linux installerar man LyX från pakethanteraren. I Windows är det litet pilligare att få allt på plats. Filer och instruktioner finns här. I Mac vet jag inte hur det fungerar, men instruktioner finns på samma ställe.

LyX hemsida är en guldgruva för den som vill börja utforska programmet.

Sammanfattning

Jag hoppas att jag inte skrämt bort alltför många! LyX är ett fantastiskt program med enorm styrka och svagheter. Numera säger en del att gammelfarmor ska kunna använda en dator och göra alla avancerade saker. Om inte farmor klarar något är program eller operativsystem skräp. Farmor kommer inte att klara LyX! LyX är ett väldigt avancerat och svårt program som gör väldigt avancerade saker väldigt enkelt. Det är också ett program som växer efter hand man lär sig det och som låter dig växa som användare. Du blir så småningom duktigare än farmor.

Om det finns intresse för att jag skriver mer om LyX så lämna gärna en kommentar!

  10 Responses to “LyX”

 1. ”Jag tror dock det dröjer mycket länge innan humanister börjar använda LaTeX.”
  Mmh, jag skrev alla examensuppsats med LaTeX och använde kile. Mina vänner gjorde det samma och använde LyX, kile eller en enkel texteditor. En skrev sin doktorsavhandling med LaTeX, för det var det smidigaste sättet att blanda grekiska, hebreiska, latin, tyska och engelska på flera hundra sidor. Dessutom känner jag en professor som skriver sina böcker i LaTeX utan att ta hjälpmedel som LyX.
  Men teologer räknas väll inte? 😉

  • Bra att jag hade fel och inte är ensam humanist som upptäckt fördelarna med LaTeX/LyX! Själv känner jag ingen kollega som använder LaTex/LyX. Det är uteslutande ordbehandlingsprogram som gäller.
   Det är just till sådana avancerade bokprojekt jag har börjat använda LyX.
   I strikt akademisk mening tillhör teologer den teologiska fakulteten medan humanister sorterar under den filosofiska. Sättet att skriva och forska är väl i stort sett desamma.

 2. Referenshanteringen i LaTeX och LyX, genom systemprogrammet bibtex, är helt enkelt outstanding.

 3. Jag tyckte det var tråkig ton i hela inlägget angående hur svårt det var att använda programmet samt normerna om att tekniker/naturvetare är nördar och humanister är det inte. Enligt mig så är vi alla nördar på våra egna saker.

  Annars var det intressant att få information om LyX…sitter själv just nu och lär mig latex så ska bli skoj att testa detta.

  • Jag ber om ursäkt om jag var för negativ. Första gångerna jag testade LyX kunde jag knappt hålla mig för skratt. Det är inte alls designat för humanister eller ”vanliga” skribenter. LaTeX är ännu värre. När man insett att man måste tänka litet annorlunda och tagit sig över tröskeln är det väldigt bra och kraftfulla program. Sedan kan jag inte rekommendera LyX/LaTeX om man bara behöver ett anteckningsprogram eller enkel ordbehandlare. De som lärt sig programmen använder dem säkert där med, men för de som inte har större behov finns det ingen mening att lära sig dem.
   Visst är även humanister nördar. Om vi hade kunnat programmera hade ni fått se på nördiga program…

 4. Hur ska du göra i fortsättningen när du använder så många program som Writer, AbiWord, TomBoy, Latex m. fl. Hinner du skriva alls någon text? 😉
  Själv har jag testat så många ordbehandlare och texteditorer så att till slut är jag inte bra på någonting alls! Det är ju bra att det finns många alternativ men det blir också svårare att välja något av av dem..

  • Så farligt är det inte. AbiWord och Tomboy använder jag som anteckningsprogram. De är så enkla att de inte kräver någon större expertis. Att skriva något snabbt och enkelt går snabbast där. Jag testar ibland andra anteckningsprogram och ibland byter jag ett tag.
   Att jag börjat använda LyX är en konsekvens av att jag skriver för mycket. Det projekt jag arbetar på har svällt ut alldeles för mycket och nu när det behöver sättas räcker inte riktigt Writer till. Dessutom är det roligt att lära sig nya saker!

 5. Bra skrivet som vanligt påvel! 😀
  Håller dock inte riktigt med om att LaTeX är sämre anpassat för samarbete, med ett versionshanteringsprogram som git är det ett alldeles utmärkt verktyg.
  Men lite mer avancerat än MS/Open Office såklart.

 6. Några gånger har jag faktiskt tittat på Lyx/LaTex för att kunna lära mig programmet. Men har inte lyckats förstå eller se hur man ska komma igång med Lyx/LaTex. Det känndes för mycket när man kan lätt komma igång och börja skriva texter i en vanlig ordbehandlare.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: