jul 232011
 

Flattr this!

Som användare av LibreOffice måste jag då och då spara dokument i Microsofts .doc format för att skicka dem till MS Office användare. Microsofts filformat har dessvärre kommit att bli en form av informell standard.

För några dagar sedan beskrev jag en bugg med slutnoter som blir felnumrerade då filen sparas i .doc eller .docx. Det är bara i Microsofts program man vet hur filer kommer att se ut då de öppnas. LibreOffice/OpenOffice  gör i allmänhet gör ett bra jobb för att konvertera filer till Microsofts filformat men det finns brister. Vanlig text ställer sällan till problem, men ju fler avancerade funktioner och avancerad layout man använder, desto större är risken att dokument inte kommer att se likadana ut då de öppnas i MS Office som i LibO/OOo.

Ett sätt att undvika problem med Microsofts filformat är givetvis att spara dokument som PDF innan man skickar dem. De ser likadana ut på alla datorer men nackdelen är ju att mottagaren inte kan arbeta i dem som i en vanlig ordbehandlingsfil.

Att betala en dyr licens för MS Office för att kunna se hur ens dokument ser ut är givetvis absurt och faktiskt helt onödigt.

Det går att ladda ner ett annat Microsoftprogram gratis: Microsoft Office Wordviewer.

För att kunna öppna .docx filer måste man därutöver installera Compatibility Pack.

Programmen gör att man kan se och skriva ut dokument sparade i Microsofts filformat så som de ser ut i MS Office. Man kan inte ändra i dokumenten.

Det är givetvis Windowsprogram. Det vore ju en önskedröm om Microsoft började utveckla program för Linux under GPL-licens!

Jag har dock installerat Wordviewer och Compatibilty pack i Linux med Wine eller rättare sagt CrossOver Linux som automatiserar inställningarna.

 

Nu kan jag se hur mina dokument kommer att se ut i MS Office!

 

 

Crossover kostar några hundralappar, men om man är i behov av att köra Windowsprogram är det värt pengarna. Man sparar mycket tid genom att slippa ställa in Wine manuellt. Nackdelen är att Crossover inte är fri programvara. Vinsten donerar man emellertid till Wineprojektet.

Jag vet inte hur programmen fungerar med enbart Wine, men det allra mesta man kan göra i CrossOver kan man göra i Wine, även om det är pilligare. Kanske finns det någon som vill testa och dela med sig resultatet?

Microsofts viewers finns för andra delar av MS Office: Excel och PowerPoint.

Powerpoint viewern är utmärkt att ha till hands om man får Powerpointpresentationer som inte fungerar fullt ut i Impress. Man kan även ta med den som ett presentationsprogram på till exempel en USB-sticka.

  12 Responses to “.doc och .docx dokument”

 1. Vill bara kommentera att det är olagligt at köra Microsoft Office Wordviewer om man inte kör visaren under Windows. Så man får egentligen inte köra programmet under t.ex. Wine.

  Anledningen är att några MS typsnitt som följer med, har en licens som enbart tillåter användning under MS Windows.

  Detsamma gäller många andra Microsoft-produkter.

  I alla fall för några år sedan, så fanns det några MS typsnitt där licensen tillät inbäddning i dokument, men inte att man öppnade/visade dessa (med de inbäddade typsnitten) under något annat än Windows.

  Jag tror inte licenserna för de nyare MS typsnitten tillåter inbäddning överhuvudtaget. Vilket gör att OOO och liknande program aldrig kommer att kunna visa dokument som ser ut som i MS Office.

  Även om MS typsnitt oftast är baserade på typsnitt tillverkade av andra, som det går att köpa licenser för (för tiotusentals kronor), så har de oftast ändrat tillräckligt mycket på dem för att de inte skall gå att ersätta med dessa.

  Det blir i princip omöjligt för en firma att ta emot dokument för tryck som är skapade under Windows, om de inte har mjukvara för repro som kör under Windows.

  De flesta av licenserna hade för ett antal år sedan, så mycket restriktioner att typsnitten var i princip omöjliga att mångfaldiga med annat än en ”vanlig” skrivare direkt ansluten till en windowsdator. Det enda sättet att legalt gå runt detta, om man ville använda t.ex. en tryckpress för att mångfaldiga dokumenten, var att skriva ut dokumenten på en dator och sedan fota och göra repro utifrån utskrifterna. Men MS har lättat lite på detta, numera kan man ”skriva ut” på t.ex. en tryckpress, från en Windowsmaskin, utan att bryta mot lagen.

  Fast MS har, vad jag vet, inte jagat några licens-”bovar”, trots att de måste vara hundratusentals. Antagligen bidar de sin tid för att slå igen fällan.

  • Anade väl att det var någon hake… Jag ska sluta rekommendera Microsofts produkter.
   Jag är dock inte säker på att du har rätt. Licensen säger inget om användning av programmet enbart under Windows eller begränsningar vad gäller OS: http://office.microsoft.com/sv-se/excel-help/licensvillkor-for-programvara-fran-microsoft-HA001152085.aspx?CTT=5&origin=HA001129833. Att man sedan på laglig väg förmodligen inte kan installera alla Microsofts typsnitt utanför Windows är nog en litet annan och precis som du skriver, en mycket komplicerad historia. Jag har liknande erfarenheter som du i det hopplösa i att få dokument att se likadana ut i Windows och andra OS.
   Om du har rätt skulle det vara olagligt att installera MS Office i Wine i Linux. Wine har dock detaljerade instruktioner för hur man gör på sin hemsida och det skulle förvåna om de lade ut sådant och om de gjorde det och det vore olagligt, MS inte stoppade dem. Det finns till och med färdiga skript för det i PlayOnLinux och Crossover Linux.

   • Det är olika licenser för program och typsnitt och ibland olika licenser för olika typsnitt i samma programpaket, du måste leta reda på licensen för det specifika typsnittet.

    Ibland står det i ett programpaket att den vanliga licensen för ett typsnitt inte gäller så länge det används med den medföljande programvaran.

    Du får installera MS Office i Wine (tror jag), men skall du vara laglydig så måste avlägsna alla de filer som man inte får användas utanför Windows, det kan vara t.ex. dokumentmallar, clip-art och typsnitt.

    Visst är de gulliga!

    För att göra det ändå roligare har Adobe liknande licenser för de typsnitt som följer med deras programvara, de kan s.a.s. inte vandra med dokumentet och användas av t.ex. tryckeriet som skall trycka alstret. Men Adobe brukar iaf. erbjuda llicenser som inte är bundna till programvara för alla sina typsnitt (men ofta finns det specificerat hur mycket och till vad de får användas), man är i alla fall inte tvingad att använda deras programvara, bara att ge dem pengar.

    Anledningen att en del MS typsnitt inte förr kunde användas i tryckerimiljö (utan att omvandlas till analoga dito) är att licenserna förbjöd omvandling till andra digitala vektorformat, vilket är ett måste om t.ex. PostScript används någonstans i processen. De fick heller inte delas, vilket är ett måste med PDF eftersom PDF-dokument inte kan innehålla för stora inbäddade typsnittsfiler.

    Det är några år sedan jag läste igenom alla licenser för ett programpaket från MS, så man kan ju hoppas att de ändrat dem till det bättre, även om det inte är särskilt troligt.

    • Typsnitt är ett välkänt knep från programvaruföretag att låsa in kunder.
     Inte nog med det. Själva tekniken att bädda in typsnitt i filer är också licensierad (AGFA tror jag). Det är därför OOo/LibO inte kan bädda in typsnitt och få dokument att se likadana ut oavsett vilken dator man använder. I PDF bäddas dock typsnitten in.

 2. Glömde nämna att jag inte har några som helst problem med dokument som ser olika ut i Openoffice et.c. visavi MS Word.

  Får jag dokument själv är jag nöjd med att de går att läsa. Hur de ser ut kvittar mig.

  När jag skriver själv (vilket är ganska sällan), så tycker jag att ordbehandlingsprogram för länge sedan passerat gränsen där de fortfarande är användbara, jag har gått tillbaka till att skriva allting i en texteditor och märka upp texten på sätt som jag hittar på medan jag skriver (typ wiki-uppmärkning), allt efter behoven uppstår, och sedan knåpa ihop ett skript för att omvandla texten till PostScript. TeX eller HTML.

  När WordPerfekt kom på 80-talet så var jag jätteglad över inte längre behöva skriva mina dokument på det här sättet. Eller, ja, på den tiden var det vanligaste att man märkte upp dokumenten direkt med skrivarkoder för IBM Proprinter, de flesta texteditorer och alla ordbehandlare (som skulle kallas texteditorer idag) hade stöd för att infoga skrivarkoder direkt i texten (det var det ctrl-tangenten användes till, den gjorde att man kunde skriva in de första 32 koderna i ASCII-tabellen, kontroll-koderna) och IBM Proprinter koderna kunde emuleras av de flesta skrivare. I alla fall var jag glad att slippa det.

  Idag är ordbehandlingsprogram så omständliga att använda att det är mycket lättare och går betydligt snabbare att skriva en egen typsättare för varje dokument än att använda dem. Fast å andra sidan har jag som tumregel att om det går snabbare att skriva ett skript än att läsa i manualen för ett program hur man skall göra något, så skriver jag ett skript. Visserligen kräver det lite mer tankemöda (vilket kanske är nyttig hjärngymnastik), men i regel går det snabbare än att använda färdiga program, skriptspråken som finns idag är underbara, speciellt för mig som under årtionden fick koda antingen i C eller Pascal så fort jag behövde någon mjukvara (det var före internet och lättillgänglig mjukvara).

  • Jag tenderar att hålla med. Jag har mer och mer gått över till texteditorn FocusWriter för enkla saker och LyX/LaTeX för avancerade projekt som böcker. Ordbehandlingsprogram har fått en litet konstig mellanposition för saker som är litet för avancerade för att vara enkla och litet för enkla för att vara avancerade.

 3. Provade att installera Word, Excel, PowerPoint Viewer samt Compatibilty pack via Wine i Ubuntu. Installationen gick smärtfritt med undantaget att både Word Viewer och Excel Viewer försökte ladda hem någon uppdatering men misslyckades och meddelade att programmet slutat fungera.

  Provade att öppna några Word dokument med viewern och de gick bra. Vissa PowerPoint filer i .pptx format gick inte att öppna, medan andra gick bra som också var i .pptx format. Även Excelfiler gick bra att öppna.

  Gjorde ingen speciell inställning i Wine, utan det fungerade på direkten. Har inte provat med mer komplexa dokument för att se hur det ser ut, men av det lilla jag testat verkar det fungera tillräckligt bra i Wine.

  • Med tanke på min tidigare kommentar.

   Är du säker på att du inte just deklarerat för hela världen att du är kriminell?

   Har du kollat alla licenserna 😉 När jag gjorde det en gång för många år sedan, så var det ett 40-tal olika licenser för olika delar av Office-paketet. Det var också svårt att veta vad som gällde, eftersom Microsoft ändrar både i licensernas betydelse (det står i många av licenserna att de får göra det) eller passar på och helt byter licens mellan olika versioner av en fil, en mindre uppgradering och de smyger in helt nya licenser för de filerna (vilket nog var anledningen att det fanns så många licenser, denna version av Office hade gått igenom många uppgraderingar). Allt är ju dock inte MS fel, de licensierar/-ade själva ganska mycket material som följer med Office (fast jag tror att de aktivt försöker köpa eller byta ut delar som de inte har kontroll över).

   Eftersom ”alla” bryter mot licensreglerna för typsnitt (t.o.m. svensk regering, justitiedepartement, svenska domstolar et.c.), så är det nog ingen jätterisk för att typsnittsägarna (och de som äger clip-art, dokumentmallar et.c, det är inte du som äger dessa, du bara licensierar en begränsad användning av dem) börjar jaga licens-bovar. Men jag undviker sådant ändå, om någon skulle vilja jävlas med mig av någon annan anledning, så har de ju en svaghet att angripa. Inte för att jag tror att någon kommer att bli så himla sur på mig, men man vet ju aldrig. Om jag skulle bli kändis (något jag också undviker, men folk blir kändisar av de mest oväntade anledningar), eller kanske ger sig in i politiken (något jag också undviker, men vem vet, en dag kanske något gör mig tillräckligt upprörd för att börja med politik), så kan ju kvällspressen och slisk-TV ge sig på i princip vad som helst.

   • Jag upptäckte att jag var otydlig.

    Många av de licenser MS använde när jag försökte förstå hur det hela fungerade, tillät att de fick ändra betydelsen av en licens när som helst och utan förvarning (så länge lagen inte säger något annat), de behöver alltså inte uppgradera några filer för att ändra betydelsen av en licens med ett visst namn.

    Sådana ändrings-klausuler finns oftast inte i öppen-källkods-licenser (undantag GPL). Så jag håller mig till mjukvara som har sådana. GPL tillåter att licensen ändras till en ny version av samma licens, men det har sedan 1983 (tror jag det är) endast kommit 2 nya versioner. GPL har ställit till med en del när licensen använts för typsnitt, om det inte finns tillagt en typsnittsklausul, kräver licensen att du tillåter modifiering och kopiering (under GPL licensen) av alla elektroniska dokument du publicerar, som har ett typsnitt med sådan licens inbäddat, man kan råka ut för gamla typsnitt som kör med GPL utan typsnitts-klausulen. GPL är ändå mer olämpligt att använda för dokument, dokumentmallar, clip-art och foton (nästan jämt, det beror ju på vad man vill åstadkomma), det är ju trots allt en mjukvarulicens.

   • Jag är säker på att jag inte är kriminell. Jag har kollat licensen för Wordviewer och jag kan inte hitta något i den som talar emot att man får installera den i Linux, eller annat OS. I så fall hade jag inte tipsat om den och skrivit att det går att installera den i Linux. De andra har andra licenser, men där upplyser jag bara om att de finns och ger ett tips om att man kan ha med sig dem på en minnespinne. Den som använder dem måste givetvis godkänna licensen. Samma sak med min kommentar om installationsskript för Officepaketet i Linux. Alla Linuxanvändare kan hitta dessa på några minuter. Jag uppmanar inte till användning. Dessutom betvivlar jag att skripten är olagliga. I så fall hade de inte kunnat annonseras så öppet som det görs. Att man kanske enligt licensensens bokstav måste ta bort typsnitt är en annan sak. Eftersom jag inte har MS Office installerat kan jag inte bryta mot några licenser.
    MS obegripliga licenser som kan vara omöjliga att följa är självklart ett skäl att inte använda deras produkter.

   • Jag känner mig 100% säker på att jag inte är kriminell. Jag tror heller inte att MS kommer att ägna energi åt att jaga de som kör deras viewers i Linux via Wine av följande anledningar:

    1) Viewern för Word, Excel och PowerPoint är till för att läsa dokument, ej skapa några nya. Det ligger i MS intresse att så många som möjligt skall kunna läsa deras eget slutna forma framför de öppna formaten. Ur MS synvinkel är det därför bättre om så många som möjligt, även Linux användare kan läsa deras eget format.

    2) MS tjänar inga pengar på Viewern oavsett om den körs i Windows eller i Linux via Wine. Av den anledningen finns det inga ekonomiska motiv att jaga de som kör Viewern utanför Windows.

    3) Genom att tillåta använda Viewern även via Wine (T.ex. genom att inte säga att det är otillåtet att köra den i Wine) bidrar man till att sprida det egna slutna formatet. Nyckeln till framgång är att så många som möjligt kan läsa MS eget format för att genom denna spridning också låsa upp användarna till sig själva.

    4) ODF-formatet är ett hot mot MS och jag tror att Viewern delvis kommit till för att få användare att hellre använda MS eget format framför ODF.

    Jag kan inte licenserna i detalj, men vad skulle MS vinna på att försvåra möjligheten att läsa deras eget slutna format även i andra system än Windows?

    • Läste
     http://office.microsoft.com/en-us/excel-help/license-terms-for-microsoft-software-HA001152085.aspx?pid=CL100605171033

     Du verkar ha rätt, inte nog med att licensen är kortare och lättare att förstå än vad som var brukligt ”förr”, den verkar betydligt användarvänligare också. Framförallt skönt att det inte finns några brasklappar om att villkoren för licensen kan ändras rätt vad det är, klar förbättring.

     Det finns förstås en luring, de ger fortfarande inga garantier för att allt i ”paketet” har samma licens, eller att uppdateringar alltid kommer att ha samma licens :
     ”THE TERMS ALSO APPLY TO THE MICROSOFT:

     * UPDATES,
     * SUPPLEMENTS,
     * INTERNET-BASED SERVICES, AND
     * SUPPORT SERVICES,

     FOR THIS SOFTWARE UNLESS OTHER TERMS ACCOMPANY THOSE ITEMS. IF SO, THOSE TERMS APPLY.”

     Också intressant, men föga unikt för Microsoft som USA-baserat bolag, är klausulen om export-begränsningar: du tänker väl inte semestra på Kuba eller nå’t och ta datorn med dig 😉

     Men som sagt, ingen har någonsin följt Microsofts licensvillkor i alla fall och Microsoft har sällan gett sig på licens-”bovar” (de har gett sig på en del stora tryckerier som använt MS-typsnitt ihop med Mac:ar (innan Apple började licensiera de flesta av dessa från Microsoft), även om det är ganska länge sedan). De skulle nog enbart förlora på att göra det. Det är nog bara kufar som jag som bryr oss om licensvillkoren, men jag kan å andra sidan inte heller äga t.ex. fondandelar i s.k. ”etiska fonder” eftersom jag tycker alla dessa som jag granskat är klart oetiska, så jag är väl överkänslig helt enkelt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: