sep 262011
 

Flattr this!

Ibland är det bästa sättet att somna att läsa en riktigt tråkig bok. Det fungerar bättre än att räkna får och man slipper biverkningar från sömnpiller.

För ovanlighetens skull gör jag litet reklam för mig själv. Jag har precis blivit klar med ett sådant sömnpiller: ”Att aldrig vandra vill Johan Haquin Wallman Sveriges förste arkeolog” som jag arbetat med i sex år.

Boken handlar om den östgötske fornforskaren Johan Haquin Wallman (1792–1853) och hans vandringar genom Sydsverige på spaning efter fornlämningar. Wallman var sjuk i TBC och malaria, upp över öronen skuldsatt och utstött, men inget kunde stoppa honom från att forska om forntiden.

Boken bygger till stor del på Wallmans brevväxling med hans livslånge vän, Götiska förbundets starke man Jacob Adlerbeth (1785–1844), som var lika intresserad av forntiden som Wallman. Jag har skrivit litet om Adlerbeth på bloggen här.

Wallman skrev fantastiska avhandlingar och uppsatser om forntiden. Tyvärr tog han en väg och arkeologin en annan och Wallman föll i glömska och ingen har orkat gå igenom alla tiotusentals sidor anteckningar och ritningar han lämnade efter sig och han nämns inte i de gängse skildringarna över arkeologins historia.

Boken beskriver också den romantiska filosofins betydelse för arkeologins uppkomst under 1800-talet och ger en ny bild av arkeologiämnets karaktär och ursprung.

Boken är på 496 sidor, inbunden i A4-format med många bilder och tabeller, en del i färg. Den är utgiven i Arkeologiska Institutionen i Lunds skriftserie. Det är en akademisk publikation fylld med långa utdrag från brev och andra handlingar. Det är gott om långa och snirklande diskussioner och stickspår. Boken är tungläst och ska inte förväxlas med populärvetenskap. Om sanningen ska fram är den nog lika udda som Wallmans forskning.

Jag har publicerat en del tankar från boken på bloggen. Wallman var vän med den store skalden Esaias Tegnér och de Tegnérdikter som jag och har publicerat har jag stött på under mitt arbete. Likaså har text från boken figurerat i diverse exempel om hur man bör och inte bör ordbehandla.

Boken är skriven med hjälp av fri programvara. Först med OpenOffice.org Writer och då den blev för lång och invecklad, dokumentprocessorn LyX.

Tegelstenen går om ett litet tag att köpa på www.arkeologibocker.se. Det går också bra att köpa den direkt av mig genom bloggen. Välj Kontakta mig så fixar vi det med e-post. Priset är 200 kronor + frakt 75 kr (bokeländet väger över 2 kilo) i förskott.

  One Response to “Att aldrig vandra vill”

  1. […] Nicklasson, som skrivit den första större biografin över Wallman, är docent i arkeologi vid Lunds universitet och forskar sedan flera år om arkeologins historia i […]

Kommentera

%d bloggare gillar detta: