jul 242012
 

Flattr this!

Den senaste veckan har jag sett hur diverse IT-journalister dräglat över den sensationella nyheten att Microsoft kommer att släppa en ny version av sitt kontorsprogram Microsoft Office. Ta till exempel en titt på detta inlägg på IDG. Det finns till och med en testversion att ladda ner. Den är på engelska, men fungerar hyfsat och är väl en sen beta-version.

Skribenterna jublar över nya funktioner och effekter. Office lär vara bättre än någonsin och glädjen vet inga gränser.

Egentligen är det väl inte särskilt anmärkningsvärt att Micorosft släpper en ny version av Office. Det är företagets stora mjölkkossa och det är inte bara Microsoft som tjänar enorma summor på att paketera om konserverad gröt med några års mellanrum, utan även samarbetspartners, försäljare, IT-journalister och utbildare har sin födkrok på att följa Microsofts programsläpp.

Tyvärr är skriverierna om Office så undermåliga och ickeinformativa att jag var tvungen att testa programmet. Eftersom IT-skribenter har sin födkrok på att följa Office blir skriverierna blir reklam och inte granskande. Ord som filformat, kompatibilitet och inlåsning är tabu för dem som ”förhandsgranskar” Microsoft Office.

Jag är intresserad av ordbehandlingsprogrammet Word. Hur pass mycket bättre är det jämfört med LibreOffice Writer? Hur pass mycket bättre är det jämfört med mitt viktigaste verktyg LyX? Erbjuder Word mervärde för mig som skribent vore jag dum som inte började använda programmet.

 

Office ett universalverktyg?

Microsoft försöker få oss att tro att Office är det enda verktyg som finns för kontorsarbete. Jag försökte installera Office i Linux, vilket inte gick. Office är inget universalverktyg utan bara för Windows. Ny Windowsversion betyder nytt Office och vice versa. Därför är det inte särskilt överraskande att det snart även kommer en ny version av Windows med litet nya fernissa. Kunder ska köpa två burkar konserverad gröt för att få allt att fungera fullt ut.

Jag fick istället damma av min installation av Windows 7. Eftersom jag inte använder Windows för något seriöst utan bara för spel är det ett stort avbräck att tvingas arbeta i en sekunda och ovan arbetsmiljö.

 

Testversion

Då man installerar blir man omedelbart ombedd att skicka information till Microsoft. Eftersom man inte kan kontrollera vad det är man skickar är det enda rimliga att avstå.

 

 

 

Inlåsning 1

Redan då man laddar ner Office måste man registrera sig. Det är kanske OK om man måste fylla i några uppgifter om sig själv, men man måste även skapa ett konto hos Microsoft. Redan nu kände jag hur det vände sig av skräck i magen och att jag sålde min själ till djävulen. Nåja, X Y har numera ett konto hos Microsoft.

 

Varför måste man skapa ett konto hos Microsoft när man vill testa deras kontorsprogram?

 

Jag vill ha ett kontorsprogram och inte ett konto hos Microsoft!

 

Installation

Som allt annat gick installationen trögt i Windows. Nu har man kommit på att man kan börja arbeta med Office medan det installeras. Under installationstiden går det emellertid slött som bara den och Office låser sig hela tiden och är i det närmaste omöjligt att använda. Det är inte litet skräp som måste laddas ner, hela 3,5 GB! Räkna med en halvdag innan allt är på plats.

Ett säljargument för Office 2013 är att man inte behöver starta om för att börja använda programmet. Som Linuxanvändare blir jag djupt imponerad! (OBS! ironi) OpenOffice/LibreOffice har haft denna ganska grundläggande funktion i många år, men nu är det visst dags för Microsoft att lära sig programmera för sitt eget operativsystem.

 

Inlåsning 2

Full av förhoppning startade jag MS Word men blev omedelbart ombedd att registrera mig. Programmet måste länkas till det konto jag var tvungen att skapa för att ladda ner programmet!

 

Office 2013 är inget kontorsprogram utan en cell i Microsofts moln

 

Eftersom jag inte vill att Microsoft ska scanna mina filer och kartlägga hur jag arbetar vägrade jag. Jag har inget behov av eller vill ha något lagringsutrymme hos Microsoft. Jag vill testa deras kontorsprogram.

 

Det kan kanske vara en bra idé att uppmana användare att använda molnet för backuper. Man är dock hänvisad till Microsofts Skydrive och kan inte länka till andra molntjänster som Dropbox, GoogleDocs eller Oaktree. Detta innebär ensidig inlåsning, som nästan är kränkande. Jag ville testa ett kontorsprogram, inte lägga om mina arbetsvanor eller tvingas öppna ett konto jag inte vill ha. Eftersom jag har en enda dator med Windows skulle jag bara ha begränsad nytta av Skydrive eftersom alla ”finesser” inte fungerar i Linux.

 

Att spara i molnet är standard i Office. Varför ska man avsäga sig kontrollen över allt man skriver och låta företag scanna filer och undersöka ens arbetsvanor? Molnet är Microsofts eget moln, Skydrive. Om man använder Dropbox räknas det som att spara lokalt.

 

Molnet är grovt övervärderat. Man bör givetvis spara sina filer på ett medium man själv kontroller: hårddisk, server, CD, USB-minne etc. Molntjänster som Dropbox är suveräna för att synkronisera de filer man arbetar på mellan datorer eller för samarbete. Eftersom man tappar kontrollen över sina filer i samma sekund man laddar upp dem i molnet ska dock molnet aldrig ersätta egen lagring. Ett grundkrav på molnet är att man ska kunna välja vilken tjänst man vill använda och att inte tvingas öppna ett konto då man installerar en helt annan typ av program.

Moln är kanske bra om man ständigt är uppkopplad. Jag vill dock kunna arbeta när som helst, var som helst utan att tänka på att ha tillgång till Internet och på sätt jag själv valt.

Det skandalösa är att om man inte länkar till sitt konto får man veta att Office kommer att sluta fungera inom några dagar. Att ”Aktivera” programmet är samma sak som att länka det till sitt konto. Jag är dessutom skeptisk till att program alls måste ”aktiveras”. Det innebär ju att de är defekta från början.

 

 

Redan här insåg jag att Microsoft Office inte är för mig. Kontohysterin visar att Office 2013 inte är ett kontorsprogram utan en ny strategi för att snärja och låsa in användare. Trots det utnyttjade jag min utmätta tid i Word och testade det.

 

Word

Word är bleksiktigt men ser annars ut som Word 2007 eller 2010 med ribbon och tillbehör med andra ord nypaketerad konserverad gröt.

 

Klicka på bilden för förstoring!

 

Word är mycket fult och ribbon har inga särskilda fördelar. Det slår mig att det går mode i IT-design. Linuxdistributionen Ubuntu har förklarat krig mot traditionella menyer och försöker ersätta dem med diverse trams. Samma trend finns i Office. Utvecklarna har väl gått samma treveckorskurs i IT-design.

Givetvis är tycke och smak individuella, men jag som inte använder Office lockas inte alls av programmets utseende. Detta måste ju vara ett minus om man vill öka sina marknadsandelar.

Office ska fungera på pekplattor och mobiltelefoner. Jag säger Lycka Till med alla små knappar och kryssrutor!

 

Hur ska man kunna navigera och välja bland alla dessa små val på en pekplatta eller mobiltelefon? Vore det inte bättre att ha en annan typ av program för sådana enheter?

 

Detta är en annan modegrej i IT-världen att allt ska anpassas till att peka och trycka knappar. I Words fall blir detta absurt när man börjar veva bland alla alternativ med små, små reglage. Jag kan tänka mig att ett läsprogram med mycket begränsade redigeringsmöjligheter med speciellt gränssnitt är vad man vill ha och behöver på en liten mobil enhet. Att försöka pressa in Word är löjligt. Vem skulle skriva Iliaden på mobiltelefon?

Då jag arbetat en stund i Word slås jag av tanken: Varför? Seriöst skrivande är bäst i LaTeX eller LyX. LyX är plottrigt med överlastade menyer, men det är ett intet mot misch-maschen i Word. Många av funktionerna som att byta färger,  förinställda formateringar etc hör hemma i en lekstuga och är ointressant för den som skriver seriöst. Office är totalt överlastat och det är svårt att hitta de saker man verkligen behöver bland alla extra funktioner. Återigen misstänker jag att många års frånvaro från Office lett till att jag inte kan förstå nyttan av att automatiskt kunna byta färg på alla element i dokument genom att dra med musen över en knapp (kräver inte detta en väldigt snabb skrivare?).

Det är så här proprietära program fungerar. För att kunna paketera om konserverad gröt hittar man på nya funktioner som ingen efterfrågar. De extra funktionerna blir säljargument och till sist är program så överlastade att de kantrar. Det har Office gjort för länge sedan. Jag blir irriterad över allt onödigt krafs och att de saker som jag behöver försvinner i röran. Dessutom saknas flera användbara saker från LibO Writer som ordkomplettering, att kunna markera allt från ord till stycke med musklick med mera.

 

Inlåsning 3

Givetvis är Microsofts egna Calle Anka typsnitt som Calibri standard.

 

Calibri är kanske hyfsat som skärmtypsnitt, men duger inte i dokument. Dessutom är det Microsofts typsnitt som inte finns för till exempel Linux. Att använda det är en garanti för att filer inte kommer att fungera utanför Windows

 

 

Detta är givetvis ett sätt att låsa in kunder och försvåra att skicka dokument mellan program och plattformar.

 

Inlåsning 4

Man tillfrågas om man vill spara filer i OOXML, Microsofts eget kalkonformat, eller ODF.

 

 

Naturligtvis ska man välja ODF. Att Microsoft varnar för detta format och att filer kan sluta fungera är skamligt. Att man inte klarar av att skriva program som klarar väldokumenterade öppna standarder är en stor svaghet.

Det värsta är att man inte får någon som helst information om vilka format Office egentligen sparar i. I Office 2007 och 2010 är det två olika versioner av OOXML Transitional (som kan betyda vad som helst) som gäller. Enligt ryktet ska nya Office använda ISO-standarden för OOXML, nästan ett decennium efter det att Microsoft mutade till sig ISO-stämpeln. Om detta är sant säger jag Lycka Till till alla som använt Office länge eftersom den fulla ISO-standarden inte fungerar fullt ut med Microsofts gamla filformat .doc. Detta är naturligtvis inget problem för Microsoft, utan bara ytterligare en anledning att uppdatera, men kommer naturligtvis att bli ganska besvärligt för alla andra.

För den som vill kunna läsa sina dokument om några år är ODF det enda vettiga filformatet.

ODF  i Office ska vara version 1.2 som är den senaste versionen, vilket är bra. Det lär betyda att jag kan skicka ODF-filer framöver och att de öppnas korrekt i Word. Den som lever får se.

Jag öppnade ett gammalt dokument i ODF, gjorde ett blanksteg och sparade. Direkt poppade en dialogruta upp med en radiakvarning om ODF och att mitt dokument kan haverera.

 

 

Denna komiska skrämselpropaganda slår tillbaka på Microsoft och visar att man för krig mot öppna standarder och att det viktigaste är att låsa in kunder.

 

Mer om filer och filformat

Den enda funktion som jag på förhand var intresserad av är att man ska kunna öppna och redigera PDF-filer i Word. Detta är dock en sanning med stor modifikation. Filer som man sparar som PDF i Word fungerar bra, men då jag testade andra PDF-filer fungerade det inte alls.

 

Min fil skapad som PDF i LyX fungerar inte i Word. Det kryptiska felmeddelandet säger allt!

 

Vilka begränsningar som finns och vilka PDF-filer som går att öppna vet jag inte, men min test visar att alla PDF-filer inte går att öppna i Word.

Då jag sparade filer som ODF blev dessa betydligt mindre än samma fil sparad i LibreOffice.

 

Samma filer sparade i Writer och Word i samma filformat får mycket olika storlek. Filer med pilar är de som är sparade i Word. Detta kan antyda att man valt att implementera ODF på eget sätt och att det kommer att bli problem med kompatibilitet.

 

Detta gör att jag misstänker att Office ihar en egen implementering av ODF och att det kommer att bli problem med filer om man skickar dem fram och tillbaka mellan Writer och Word, väldigt oväntat! (OBS! ironi)

Word skapar dessutom backupkopior av filer i ODF, vilket kanske är smart, men som man borde låta användaren få vetskap om. På bilen är det filerna som innehåller ~.

PDF-filer sparade i Word blir betydligt större än PDF-filer sparade i Writer, se bilden ovan. Kanske beror detta på att Office gör som man kunnat välja i flera år i OpenOffice/LibreOffice, att kombinera ODF med PDF så att man kunnat öppna PDF-filer i OOo/LibO. Word skulle på liknande sätt kunna kombinera OOXML med PDF i samma fil, men detta är bara spekulation från min sida.

Jag är något skeptisk till att det ska bli så enkelt att redigera PDF-filer. En PDF är en digital utskrift som jag använder då ett arbete är klart. Det är inte någon höjdare om vem som helst kan ändra i ansökningar, artiklar eller andra viktiga dokument. Givetvis har detta gått att göra tidigare, men att sätta det i händerna på alla som använder kontorsprogram är tveeggat.

 

Slutsats

Om jag ska vara ärlig ledsnade jag på Word innan installationen ens var klar, vilket ändå betyder ganska många timmar. Word innehåller ingenting jag behöver och få saker som jag vill ha. För mig som inte använt Office regelbundet sedan Office 2003 ger paketet intryck av leksak och inte av seriöst verktyg. Programmet är plottrigt, har för många onödiga nonsensfunktioner och saknar vettiga saker som finn hos konkurrenter. Det är långsammare och knökigare att arbeta i Word än i de program jag använder nu. Vad ska man använda Word till?

 • För avancerade texter som böcker är LyX enklare att använda och ger ett mycket bättre slutresultat än Word (eller något annat ordbehandlingsprogram).
 • För enkla texter (som det här blogginlägget) använder jag hellre FocusWriter än Word. FocusWriter har alla de grundläggande funktioner man behöver, är vackert att jobba i och är supersnabbt.
 • För allt däremellan som brev, små artiklar med mera är andra ordbehandlingsprogram fullt tillräckliga, enklare att använda och billigare.
 • Om jag vill leka med färg och form finns det en uppsjö program och spel som är bättre lämpade än ett som utger sig för att vara ett kontorsprogram.

 

Word har inget att erbjuda mig som professionell skribent och jag kan göra allt bättre i andra program.

Jag förstår att man måste utbildas för att begripa sig på Office. Arbetsytan är plottrig och oöverskådlig. Det tog några veckor innan jag var hemmastadd i LyX, som är ett mer avancerat program än Word. Jag bedömer att det skulle ta längre tid att omskola mig till hyfsat avancerad Wordanvändare. Mina texter skulle trots det se sämre ut och jag skulle förlora massor av de hjälpmedel som finns i LyX.

 

Inlåsning

Inlåsningseffekterna är alltför långtgående. Allt går ut på att få kunder att registrera sig och spara i Microsofts moln. Varför måste jag registrera mig för en molntjänst jag varken vill eller kan utnyttja när jag vill ha ett ordbehandlingsprogram? Molnhysterin är en strategi för att låsa in användare och jag tror att Microsoft insett det jag insett länge: det går inte att kränga konserverad gröt hur länge som helst. Andra program är bättre eller tillräckligt bra. Det man lever på nu är sin monopolliknande ställning och den gratisreklam man kan påräkna från IT-skribenter. Man måste hitta nya sätt för att låsa in kunder än filformat och onödiga specialfunktioner, molnet är ett sådant.

 

Filformat

Filformat är som vanligt det största frågetecknet med Office. Är det OOXML Transitional 3 eller OOXML ISO som kommer att finnas? Kommer filer att gå att öppna om 5 eller 10 år? Hur fungerar .doc och ODF-filer?

 

Frihet

Office betyder att jag är tvungen att arbeta i Windows och nya Office betyder att jag måste uppdatera till nya Windows 8 (som jag också håller på att testa och kommer att skriva om framöver) för att kunna utnyttja programmet fullt ut. Mer konserverad gröt behöver packas om och säljas. Jag övergav Windows som arbetsredskap för flera år sedan och har ingen lust att återvända. Det är sämre än det operativsystem jag använder nu.

 

Molnet

Jag kommer aldrig att förstå molnhysterin. Det viktiga är att ständigt vara uppkopplad och att ens arbete skickas kors och tvärs och ploppar upp i mobiltelefoner och kylskåp. Fokus från att skriva väl och fokusera på innehåll skyms av molnet och att snabbt spy ur sig något som kan synkas.

 

Kostnad

Som alla vet är Office inte gratis. Det finns ännu inget pris satt för nya Office. Som hemanvändare kommer det att kosta runt tusenlappen för att få dokument och arbete inlåsta hos Microsoft. Man lär få lov att installera Office på upp till fem manicker och Microsoft håller koll på en så att man inte syndar.

Detta är inte ett dugg generöst. Jag kan installera LyX, LibO och FocusWriter på precis hur många manicker jag vill – helt gratis! Dessa program finns för flera olika operativsystem och använder fria och väldokumenterade filformat och jag kan använda vilken molntjänst jag vill (eller låta bli). Om Office får dessa funktioner kommer jag att ta en titt till på det. Som det nu är finns det ingenting som lockar med Microsoft Office.

 

Excel

Nu kommer alla kunniga IT-människor att gnälla i kommentarer att Word bara är för dumbommar. Det är Excel man inte kan vara utan. Jag är ingen avancerad Excel-användare och klarar mig utmärkt med LibreOffice Calc.

Excel är om möjligt ett ännu större missfoster än Word. Jag har sett skräckexempel på hur folk skapat enorma kalkylblad i Excel och blivit skräckslagna och förvånade intill tårar då antingen deras dator inte orkat med eller att en ny version av Office gjort filerna obrukbara.

 • Om du ska bygga en databas använd ett databasprogram.
 • Om du ska göra avancerad kalkyler använd ett matematikprogram.
 • Om du ska göra enkla uträkningar och diagram använd ett kalkylprogram som LibreOffice Calc.

 

Epilog

Efter avslutat test avinstallerade jag Office och ville radera mitt konto hos Microsoft och därmed köpa tillbaka min själ. Detta är omöjligt, eftersom denna del av tjänsten ligger nere!

 

Stackars X Y:s själ tillhör för alltid Microsoft! Jag testade senare, men inte heller då fungerade tjänsten. När man en gång är fångad i Microsofts moln kommer man aldrig ut!

 

Jag kan inte vrida klockan tillbaka till det oskuldsfulla tillstånd som rådde innan jag testade Office 2013 och jag bär för alltid skammens märke som Microsoftist.

 

Sensmoral:

Om du säljer din själ till djävulen kommer han förr eller senare att inkassera det som är hans!

  9 Responses to “Microsoft Office 2013”

 1. Väldigt läsvärd samt informativ artikel om Microsoft Office. Du har nog gjort en hel del ”proffs” upprörd misstänker jag Påvel, men den här skriften.

 2. Bra att någon som har en kritisk ingångsvinkel också orkar göra en test av MS produkter!

 3. Jag tycker du är lite vag… Kan du inte berätta hur du egentligen tycker? 🙂

 4. Även om jag också föredrar latex (och LYX) över Word så tycker jag att Word är ganska outstanding i sitt marknadssegment av WYSIWYG ordbehandlare.

  • Det enda Microsoft är outstanding på är att ta ordentligt betalt för MS Word. Det lyckas man med just genom att produkten okritiskt stämplats som ”outstanding” och tjuvknep som gör det mycket svårt att byta till lika bra eller bättre ordbehandlingsprogram.
   Jag föredrar OOo/LibO Writer framför MS Word och varje gång jag arbetar i MS Word blir jag lika frågande vad som är ”outstanding” och varför jag ska betala för att gå över till en sämre produkt.

 5. Jag kan hålla med dig om att de många nog skulle klara sig med ett Open Source-officepaket.

  På mitt företag resonerar vi som så att kostnaden för support av ett Open Source-projekt skulle överstiga kostnaderna för MS Office-paket. Då får vi dessutom alla funktioner som de få avancerade användarna annars skulle sakna.

  Sen undrar jag om du har installerat Office 2013 på en gammal 486:a? Eller en långsam virtuell maskin kanske…

  Jag installerade testversionen av Office 2013 på en fyra år gammal bärbar med medioker hårdvara och 8 Mbit/s ADSL, jag klockade installationen till 23 minuter och då jobbade jag med annat i bakgrunden.

  Eftersom jag redan var inloggad med min Hotmail (världens mest använda mailtjänst) i Internet Explorer så behövde jag inte ”logga in” i Office en enda gång. Laddade ned installationsfilen, installerade, bara att köra.

  Varför är det kränkande att SkyDrive är integrerat men inte Google Drive etc? Det är väl inga problem att spara dokumentet till din Google Drive-mapp på datorn, precis som med vilket program som helst? På tal om att ”bli tvingad att lägga om arbetsvanor”.

  Det är inte så lätt att ta din åsikt på allvar när du överdriver och hittar på för att ha något att säga.

  • Det är alltså bättre och billigare att betala för MS Office och support än bara för support? Som företag tar ni ut merkostnaden av era kunder. Det är sådan slentrian om kostnader som gör att MS lyckas sälja sina produkter. Ni har heller inget att invända mot att ni inte äger ert arbete.

   Argumentet om ”avancerade MS Officeanvändare” brukar erfarenhetsmässigt röra sig om användare som vant sig att göra på ett enda sätt och inte klarar av att lära eller tänka nytt. Vad är det för ”avancerat” i det? Tro det eller ej, man kan bli avancerad användare i andra kontorsprogram.

   Jag använder inte GoogleDocs och kan därför inte följa ditt förslag.Tvångsanslutning dit vore lika illa. Microsoft och andra företag vill självklart använda molnet för att låsa in och kontrollera kunder.

   En 486 klarar inte av MS Office 13. Microsoft vill givetvis att man ska köpa ny dator för att kunna köra nya Office. Ny dator = nytt Windows.

   Kul att du klarade att installera MS Office på 23 minuter! Det tog litet längre tid för mig eftersom jag läste licenserna och begrundade vad jag godkände och försökte komma undan tvångsregistreringen. Under den tiden var MS Office som sirap. På samma tid hinner jag installera LibreOffice runt 10 gånger eller ett komplett Linuxsystem inklusive kontorsprogram. Det är klart, om man är van att köra Microsofts produkter är 23 bortslösade minuter inget att orda om!

 6. Mycket intressant recension och reflektioner som du gjort avseende MS Office 2013. IDG som är en av de mest MS vänliga som finns hade en rolig lista på ”10 orsaker att älska Microsoft Office 2013” http://cio.idg.se/2.1782/1.461342/10-orsaker-att-alska-microsoft-office-2013

  Det intressanta med listan var att nästan ingen punkt handlade något om att arbeta och producera något, vilket borde vara en av hörnstenarna i ett Office paket. Det mesta handlade mer om molnet, touchvänligt, mer socialt, grässnitt mm. Vill man vara lite konspiratoriskt kan man tolka listan som att det finns egentligen nästan ingenting avseende att skapa dokument, kalkyler etc. som orsak att älska MS Office 2013. Men det kanske är något att glädjas över att det går att köra MS Office 2013 med touch skärm, fast speciellt produktivt lär det knappast bli.

 7. Till Daniel: Du skrev bl.a. ”Då får vi dessutom alla funktioner som de få avancerade användarna annars skulle sakna.”

  Det vore intressant om du hade några konkreta exempel på vilka funktioner som de avancerade användarna skulle sakna. Detta då ditt argument för att skaffa MS Office 2013 är väldigt luddigt och otydligt eftersom du använder svepande formuleringar om funktioner utan att specificera vilka dessa är.

  Givetvis ska man använda MS Office 2013 om det innehåller något som man inte kan vara utan och som inte erbjuds i de fria alternativen. Om man däremot har alla de funktioner man behöver i de fria alternativen finns det få argument för att köpa MS Office 2013, då det ger väldigt dålig valuta för pengarna.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: