sep 232012
 

Flattr this!

FocusWriter är mitt favoritverktyg för att skriva enkla texter. Det har det mesta man behöver som rättstavning, spara automatiskt och sök&ersätt. Till detta kommer snygg bakgrund och smarta funktioner som gör att det blir enkelt och roligt att arbeta i programmet.

 

Varför är inte alla ordbehandlingsprogram lika vackra som FocusWriter? Man kan välja sin egen bakgrund och har alla grundläggande ordbehandlingsfunktioner plus litet till i FocusWriter.

 

Nu finns en ny version, 1.4, som innehåller flera intressanta nyheter.

 

Scener

Detta kan låta som om man nu bara kan skriva dramatik i FocusWriter. Så är inte fallet. Scener är ett mycket smart sätt att få in bokmärken, kapitelindelningar eller rubriker. Scener ger stora möjligheter som var och en kan anpassa för sitt skrivande.

Som standard börjar man en ny scen med tecknen:

##

på en egen rad.

 

Texten mellan raderna med ## tecken är en scen

 

Då scenen är satt kan man flytta mellan scener via Redigera -> Select scene (den svenska översättningen har inte hunnit ifatt nyheterna) eller CTRL+SHIFT+A. Då väljs all text i en scen, det vill säga all text mellan två rader med ##. Detta är ett sätt att välja ett kapitel eller avsnitt.

Ännu mer användbar är Scene list sidebar som dyker upp då man för muspekaren till arbetsytans vänsterkant.

 

Sidebaren ger ett enkelt sätt att navigera i en text. Det öppnar möjligheter för att bearbeta längre texter

 

Där listas alla scener i dokumentet med de första textraderna. Sidebaren kan användas för att navigera mellan scener. Detta gör det enkelt att navigera i långa texter, använda scener som kom-ihåg-lappar dit man vill återvända och fördjupa det man skrivit och så vidare. Var och en kan använda scenerna på sitt sätt och man kan utnyttja funktionen på olika sätt i olika dokument.

Man kan ändra ## markeringen för scener via Inställningar -> Inställningar Scenes – Divider.

 

 

Detta gör att man kan göra snygga kapitelindelningar eller mer diskreta scenindelningar.

 

Fokusera text

FocusWriter är redan ett utmärkt redskap för den som vill fokusera på sin text. Detta tas nu ett steg längre. Via Inställningar -> Focused text eller genvägarna CTRL+SHIFT+0 till 3 kan man bestämma om fokus ska ligga på den rad man skriver på, tre rader eller stycket man arbetar med. Ickefokuserad text tonas diskret ner.

 

Den rad jag skriver på är fokuserad medan den övriga texten är diskret nedtonad. Jag hoppas att det går fram på den lågupplösta bloggbilden!

 

Symboler

Det går att använda ett stort antal symboler via Verktyg -> Symbols… Där man väljer tecken från ovanliga moderna till kilskrift och runalfabet.

 

 

Detta gör FocusWriter enklare att använda för runristare!

 

 

Även vi andra som då och då behöver använda ovanliga tecken har nytta av funktionen.

 

Radavstånd

Man kan nu välja radavstånd för olika teman via Inställningar -> Teman, välj tema, Ändra, fliken Spacing.

 

 

Detta gör texter mer lättlästa.

 

ODF

FocusWriter sparar nu som standard i ODF, samma filformat som OpenOffice/LibreOffice använder. Filerna får ändelsen .odt, ODF:s format för textfiler.

 

 

Texter går sömlöst att öppna i ordbehandlingsprogram med stöd för ODF då det är dags att formatera och snygga till dem. Det fungerar även åt andra hållet. Man kan öppna, arbeta i och spara textfiler skapade i Writer.

 

Jag vet inte om jag tycker detta är helt lyckat. Jag har vant mig att spara som .txt i FocusWriter och därmed enkelt kunnat importera filer i LaTeX eller ordbehandlingsprogram. ODF är emellertid mycket mer avancerat än .txt och öppnar upp för fler funktioner i framtiden. Det är också givetvis bra att ännu ett program får stöd för ODF så att vi konsumenter får större valfrihet om vilka verktyg vi vill använda.

 

Sammanfattning

Det finns ytterligare nyheter och buggfixar som man kan läsa om på projektets hemsida. Där kan man ladda ner FocusWriter för ett stort antal operativsystem och för den som uppskattar programmet, skänka en slant till utvecklaren.

Allt som allt har nya FocusWriter blivit bättre och roligare. De nya funktionerna effektiviserar ens arbete och gör att man faktiskt kan använda FocusWriter som huvudsakligt ordbehandlingsprogram. Scener gör att man kan arbeta med längre och mer avancerade texter än vad jag tidigare tyckte var praktiskt. Övergången till ODF som filformat förenklar utbytet med andra ordbehandlingsprogram om man vill snygga till brev eller uppsatser innan de skickas eller lämnas in.

FocusWriter är kanske den mest innovativa texeditorn och det är litet märkligt att en ensam utvecklare kan lista ut smarta lösningar som saknas i stora ordbehandlingsprogram!

 

  One Response to “FocusWriter blir ännu bättre!”

  1. Även om ODF är standard, då man sparar, går det fortfarande att spara i .txt. Ser därför inga nackdelar med detta, utan man får själv välja om man vill spara i ODT eller TXT format.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: