apr 102013
 

Flattr this!

Det är enkelt att frilägga bilder, ge dem en genomskinlig bakgrund så att de till exempel går att placera ovanpå andra bilder, i GIMP. Så här gör man:

1. Jag använder denna bild som exempel:

Pingvin

Jag vill att den vita bakgrunden blir genomskinlig

Välj: Lager -> Transparens -> Lägg till Alfakanal.

2. Använd något av markeringsverktygen i GIMP. Vilket som är bäst beror på hur bilden ser ut. Jag vill ta bort det vita runt pingvinen och använder trollspöet. Jag klickar någonstans i den vita bakgrunden för att markera den.

Trollspöet markerar sammanhängande partier baserat på färg. Andra bilder kan vara lättare att frilägga med andra markeringsverktyg

Trollspöet markerar sammanhängande partier baserat på färg. Andra bilder kan vara lättare att frilägga med andra markeringsverktyg

3. Därefter klickar jag på DEL och bakgrunden förvandlas från vit till genomskinlig.

 

Bakgrunden är nu bytt från vit till genomskinlig

Bakgrunden är nu bytt från vit till genomskinlig

Färdigt!

 

Nu kan en drucken pingvin läggas in i andra bilder

Lägg in

  2 Responses to “Frilägga bilder i GIMP”

  1. hej! Jag har försökt göra så fast med ”kopplet” när jag har gjort det så har allt fungerat bra tills jag trycker på ctrl och DEL, då blir dte jag har markerat bara samma färg som färgen jag har haft i ”paletten”, den färgen som kommer om jag använder en pensel helt enkelt. Hur gör jag detta egentligen? Föt jag har försökt att använda kopplet och sedan markerat det andra istället för bakgrundne och sedan kopierat den, och försökt lägga in den i en annan bild.. men det funkar inte?

    • Har du skapat en alfakanal (”osynlighetslager”)? Du gör det med Lager -> Transparens -> Lägg till alfakanal. Då kan borttagna bilddelar visas som genomskinliga.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: