apr 282013
 

Flattr this!

Jag testade Ubuntu 13.04 under utvecklingsfasen för att åter en gång försöka lära mig älska Unity, ungefär femtionde gången. Det måste sägas att någon på Canonical har tänkt till och Unity är rappare och kräver mindre av datorn. Unity är dock fortsatt värdelöst då man arbetar med många program och filer. Med ett tiotal öppna fönster bryter allt samman och produktivt arbete förvandlas till att titta på animationer, försöka växla fönster, leta efter menyer, växla mellan mus, tangentbord och mer eller mindre underliga ”snabbkommandon”. Unity är ett skräckexempel då MAC-frälsta designers får fria händer.

Då jag testade arbetade jag på texter om den kände naturforskaren Charles Darwin. Då jag sökte efter mina filer i Ubuntus kontrollpanel, Dash, fick jag upp reklam för av mig okänd popmusik. Uppenbarligen vill man att jag ska köpa något jag varken vet vad det är, sökte efter, känner till eller vill ha.

 

Vad har Charles Darwin med Darwin Deetz och Darwin Hobs att göra? Man hoppas på att jag ska gå på reklamen och göra ett impulsköp.

Vad har Charles Darwin med Darwin Deetz och Darwin Hobbs att göra? Man hoppas på att jag ska gå på reklamen och göra ett impulsköp.

 

Detta har fått mig att tänka till och skriva ett långt dystert inlägg.

 

Förnedring

Det är förnedrande att Canonical antar att jag är intresserad av popmusik av Darwin Deetz när jag skriver vetenskapliga artiklar om Charles Darwin. Jag har postat en bugrapport. Även om jag tror att jag inte blev tagen på allvar är det ett av få sätt man kan framföra att man inte är road av oönskad reklam.

Svaret i bugrapporten blev att min förnedring väger lätt i förhållande till den vinst Canonical gör på reklamen. Buggen är ingen bug utan en funktion. Eftersom sökmotorn inte kan skilja mellan så fundamentalt olika saker som Charles Darwin, naturforskaren och Darwin Deetz, popmusikern, förutsätts jag digga båda. Den idiotiska reklamen ger ett löjets skimmer åt Ubuntu.

Canonical har förvandlat ett operativsystem till ett system för impulsköp. Genom att mata användare med annonser hoppas man på napp, ett köp, en inkomst.

 

Reklam och ofria program

Min förnedring med att få min forskning länkad till musik och bli utskrattad av kollegor för att de tror att jag diggar popmusik då jag öppnar mina filer väger trots allt lätt. Låt oss inte bli arga över den idiotiska reklamen utan försöka förstå.

Då man startar Ubuntu möts man av reklam för Amazon och Canonicals molntjänst Ubuntuone vars syfte är att sälja musik.

Totempålen tas över av reklam

Totempålen tas över av reklam

 

I Programcentralen görs reklam, inte bara för fria gratis program, utan mest för proprietära program av varierande kvalitet. Målet är att sälja ofria program genom ett fritt operativsystem.

I Programcentralen möts man av reklam för Steam, som säljer ofria spel samt ett antal ofria program av varierande kvalitet. Varför byta till Ubuntu om man ändå ska köra ofria program?

I Programcentralen möts man av reklam för Steam, som säljer ofria spel samt ofria program av varierande kvalitet. Steam sägs vara det största som hänt Linux på länge, men varför ska man byta till ett fritt operativsystem om man ska köra ofria program?

 

FOSS-talibaner som inte på några villkor kan tänka sig att betala för ofria program, tvingas se reklam och bedövas förhoppningsvis. De som inte är lika fanatiska lär sig inte att förstå skillnaden mellan fritt och ofritt, att ha rättigheter och att vara handelsvara.

Vad skulle hända om Microsoft portade MS Office till Linux? Canonical skulle sälja och göra reklam och det skulle bli den viktigaste inkomstkällan. Sådana som jag, som valt bort MS Office och propagerar för OpenOffice, skulle stämplas som illojala för att vi inte unnar Canonical en välförtjänt inkomst.

Alla måste tjäna pengar. Reklamen är en inkomstkälla för Canonical. Darwin Deetz album skulle kosta mig 9,49 €. Canonical får några cent för att de späckat Ubuntu med reklam. De får ytterligare några cent om jag köper albumet. Darwin Deetz får ett antal cent. Amazons inkomst räknas i euro och rättighetsinnehavaren ”skivbolagets” vinst är nog i samma dimension. Charles Darwin får ingenting för han är död.

 

Pyramiden

Inkomsterna fördelas uppåt i en pyramid. Darwin Deetz får så pass mycket att han får lust att fortsätta musicera och göra ett album till som Amazon kan sälja genom Ubuntu. Han får inte så mycket att han kan gå i pension och slippa slava som musiker och därmed förneka andra arbetsfria inkomster. Ovanför honom sitter Canonical och Amazon som drar nytta av hans arbete. Jag som sliter vid pyramidens fot förväntas betala.

Pyramiden är större än man tror. Ubuntu bygger på Debian. Debian bygger på Linux och mängder med fria program. Canonical gör ganska litet. Man lägger till Unity, några småprogram, diverse patchar och stenhård marknadsföring.

I toppen av pyramiden profiterar man på ett ofantligt antal manårs arbete utan att tillföra mer än köpmöjlighet och marknadsföring.

 

Dash

Reklamen hänger samman med att när man söker i Dashen, skickas sökningarna till Canonical för bearbetning. Man har ett sekretessavtal man utan vidare antas godkänna, vilket låter alldeles utmärkt.

 

Canonicals sekretessavtal säger egentligen ingenting och är det någon användare som förstår det?

Canonicals sekretessavtal säger egentligen ingenting och är det någon användare som förstår det?

 

Avtalet säger bland annat att alla Canonicals anställda inte har fri tillgång till IP-adresser för att identifiera enskilda användare. Informationen finns dock, kommer att utnyttjas och inget sägs hur länge information lagras hur den sprids och faktiskt används.

Det står litet om Canonicals samarbetspartners och att dessa också får tillgång till vad man skriver i Dashen, vilket är lätt att missa. En länkad sida räknar stolt upp dussintals med partners. Dessa företag får del av det jag gör på min dator och mina intressen. Inget specificeras om vad de får del av, hur eller när. Man måste därför anta att de får fri tillgång till allt jag skriver i Dash kopplad till min IP-adress som gör att jag kan identifieras och samarbetspartners som Amazon, Facebook och Google kan givetvis kombinera detta med annat jag gör på Nätet.

 

Alla dessa företag får del av vad du gör på din dator i Ubuntu

Alla dessa företag får del av vad du gör på din dator i Ubuntu

 

Om man vill veta mer hänvisas man till respektive företags sekretesspolicy, vilket är långt mer än vad en användare klarar av att förstå.

Canonicals sekretessavtal är humbug. Om du har en sexuell läggning som du skriver om i din dagbok, är politiskt aktiv och kombinerar detta i dokument som: ”De perversas revolution” som du söker efter i Dash, blir saker otrevliga. Betänk att en av Canonicals partners är BBC. Din revolution kan komma på TV…

Eftersom Canonical måste följa lagar kan regeringar och myndigheter kräva in den utmärkta kunskapsbas de samlar på sig om sina användare.

Sökningarna i Dashen är till för att kartlägga användare och vidarebefordra information till andra som kan dra ekonomisk nytta genom riktad reklam och försäljning. Detta hjälper Canonicals partners att tjäna pengar vilket ger gör att även Canonical tjänar mer.

Man ska inte överdriva säkerhetsaspekterna. Det är dock en tanke att Canonical inlett ett samarbete med kinesiska myndigheter för att utveckla ett kinesiskt Ubuntu. Hur ett fritt operativsystem kan fungera i ett ofritt samhälle är svårt att förstå. Canonical bidrar med teknik för att övervaka användare och får väl experimentera fritt…

 

Ofri datoranvändning

Internet och IT går mot att ett fåtal aktörer blir allt mer svinaktigt rika medan alla andra får allt svårare att försörja sig på det innehåll de fyller Internet med. Stora aktörer som Microsoft, Apple, Google och Facebook vallar in domäner med hjälp av låsta format, låsta program, låst hårdvara, låsta tjänster, spioneri och kartläggning. De i toppen av pyramiden blir allt rikare. De i mitten förväntas leverera ”innehåll”, det vill säga saker som går att sälja i utbyte mot smulor. De i botten har bara sig själva och sina datorvanor att sälja och ska skicka pengar uppåt.

Det var mot sådan snedfördelning som fri programvara utvecklades och GPL-licensen kom till. Det fanns även drömmar om ett fritt Internet.

Genom att bli underleverantör och reklampelare för Google, Facebook och Amazon med flera hoppas Canonical få smulor som rullar nedför pyramiden för att arbetarna inte ska svälta ihjäl. Fri programvara underordnas företag i pyramidens topp.

 

I Ubuntu är det enkelt att koppla upp sig till diverse slutna tjänster som drivs av Jättar som tjänar pengar på att kartlägga användare. Gränsen mellan fritt och ofritt suddas ut och man bör bli misstänksam när man ser en Microsoftlogga i en Linuxdistribution

I Ubuntu är det enkelt att koppla upp sig till slutna tjänster som drivs av jättar som tjänar pengar på att kartlägga användare. Gränsen mellan fritt och ofritt suddas ut och man bör bli misstänksam när man ser en Microsoftlogga i en Linuxdistribution

 

Nu förstår vi designen bakom Unity. Man ska inte arbeta. Användaren ska exponeras för reklam. Att fastna i arbete stjäl tid från att facebooka, googla, impulsköpa och ge bort information. Det är därför Ubuntu är fyllt med distraktioner. Att söka en fil eller öppna ett program är ett fönster för reklamexponering och en chans för impulsköp.

 

Illvilja?

Jag tror absolut inte att det ligger någon illvilja bakom. Jag tror heller inte det finns en plan. Tvärtom, jag tror att många engagerat sig i Ubuntu med de allra bästa avsikter. Man har varit idealistisk, kanske för idealistisk. Målet var att skapa ett fantastiskt, fritt och gratis operativsystem. Ingen ville inse att ett företag som Canonical behöver inkomster eller lägga upp en strategi för hur ett fritt operativsystem ska finansieras. Lösningen blev ingen strategi alls.

Genom att det inte fanns någon plan accepterade man steg för steg reklam, övervakning och ett alltmer ofritt system.

Inte ens Unity är utvecklat av illvilliga. MAC-frälsta designers fick den fantastiska uppgiften att skapa en skrivbordsmiljö som vilken idiot som helst kan hantera. Problemet är att många Linuxanvändare inte är idioter (eller vill åtminstone inte betraktas som idioter).

Att inte ha någon strategi leder till att man flyter med. Om man inte då och då stannar till och ser sig om kanske man upptäcker att vägen svängt trots att man trott att man gått rakt fram.

 

Dystopi

Jag började med Linux och Ubuntu runt 2007. Under de första åren fanns en optimism, en vilja att förändra, att göra saker annorlunda, kanske få jättar på fall.

Detta är borta. Canonical har styrt Ubuntu så att det är business as usual. Det finns inget revolutionärt. Ubuntu är ett sätt bland många att öka kassaflödet.

Visst vore det jätteroligt om Ubuntu eller något annat fritt operativsystem kunde bli riktigt stort på skrivbordsdatorer. Kanske går det emellertid inte att tjäna tillräckligt mycket pengar på ett anständigt sätt. Ingen har lyckats hittills.

Om ett fritt operativsystem ska konkurrera med ofria och ha samma mål och mäta framgång med samma måttstock, måste det använda samma metoder. Det innebär att se användare som handelsvara som man låser in, kartlägger och övervakar. Vad blir skillnaden mellan ett fritt och ofritt operativsystem?

Jag tror inte Canonical når världsherravälde och Ubuntu kommer att finnas i allt från kylskåp till rymdstationer. Det är en dimridå i marknadsföringssyfte. Om Canonical visar att någon tjänst eller övervakningssystem är effektivt, kommer företaget att köpas upp av någon högre upp i pyramiden. Google med sitt intresse för fri programvara är en kandidat. De skulle ha muskler nog att sälja datorer med förinstallerat Googlebuntu där användarna övervakades och vägleddes från det de knäpper igång till sitt sista impulsköp. Canonicals grundare, Mark Shuttleworth, skulle bli miljardär igen och visa att det går att bli rik på fri programvara, en framgångssaga utan like. Ingen längre ner i pyramiden får en krona.

Jag tror att Ubuntu kan vara skadligt för fri programvara. Jag rekommenderar inte längre Ubuntu för Linuxnyfikna utan framhåller *buntu-versioner med andra skrivbordsmiljöer utan reklam och övervakning. Eftersom jag inte vet vad folk gör på sina datorer vill jag inte förorsaka obehag genom att de övervakas eller känner sig kränkta av påträngande och idiotisk reklam. Kanske borde jag överge *buntu.

Genom att översätta program, hjälpa andra och blogga om fri programvara fyller jag Internet med litet innehåll (som du har varit intresserad nog att läsa). I pyramidens topp sitter andra och kammar hem vinsten av att någon forskade om Charles Darwin och lät bli att impulsköpa ett album av Darwin Deetz.

  13 Responses to “Ubuntu och pyramiden”

 1. Hej Påvel!

  Jag har läst dina bloggar ett tag nu och tycker att de är, som alltid, mycket intressanta och välskrivna. Alltid ett nöje att läsa! Dock är det intressant att du pratar om frihet, somtidigt som du har (en del icke-fria) spårare på din hemsida. På första sidan finns följande:

  * Facebook Social Plugins
  * Flattr Button
  * Google Analytics
  * Twitter Button
  * WordPress Stats

  Hur förhåller du dig till detta?

  • Man kan se detta som att kasta sten då man sitter framför en datorskärm.

   Det är nog rimligt att påstå att den enskildes ”ansvar” är mindre än företags. Att användare vill eller måste använda ofria tjänster och program visar att systemet är ofullgånget. Det är inte lätt att vara munk i en fallen värld!

   Ang. de specifika tjänsterna du anmärker på lade jag till knappraden med Facebooklänkar med flera under en kort period av mitt liv då jag försökte vara social och aktivera mig i sociala medier. Försöket misslyckades. Dock tog jag inte bort knappraden. En dålig ursäkt är att jag inte särskilt duktig på att fixa i WordPress. Nu tar jag bort knappraden. Tack för knuffen!

   Google Analytics och WordPress Stats är typexempel på tjänster som är väldigt smidiga för användaren men som innebär kartläggning. Det är det enda sätt förutom kommentarer jag har för att se om någon besöker bloggen. Det är uppmuntrande att någon läser det man skriver. Google får dock långt mer information än det jag behöver för att bli uppmuntrad.

   Jag vet inte om det är rätt att ha tjänsterna på bloggen. Jag ska fundera igenom det.

   I sista delen av blogginlägget skriver jag att jag börjat känna mig olustig över sakernas tillstånd. Det inkluderar även mitt eget bloggande. Det gynnar kanske andra intressen än mina egna.

   • Apropå Google Analytics kan jag tipsa om Piwik. Det är ett PHP/MySQL-system som är minst lika stiligt. Jag kan även rekommendera WordPress-pluginen som ger en lättåtkomlig statistiköversikt för WordPressbloggar.

  • Det servern presenterar i form av sociala knapplister och liknande bör du se som en möjlighet. Du bestämmer själv vilken nivå av spårning du önskar. Installera pluginen Ghostery i din webbläsare så slipper du dem helt, inte bara på denna blogg.

   Förändringen du önskar bör göras på klientsidan. Att kriga mot spårningens existens leder bara till att folk slutar blogga istället, klart färre är intresserade av helt självhostade system utan social integration.

 2. Sitter själv fortfarande på Ubuntu 10.04. Har ingen aning om vad man skall byta till när supporten upphör inom kort.
  10.04 har tjänat väl i 2,5 år. Men Unity – aldrig i livet.
  Ser väldigt dystert ut för Linux på desktopsidan.

  Kanske blir det Linux Mint framöver. Det är väl det som verkar vara det minst dåliga alternativet.
  Det finns så väldigt många olika varianter men ingen verkar vara nämnvärt bättre än gamla Lucid tyvärr.
  10.04 var höjdpunkten för Linux-desktop och sedan har det bara gått utför.

  • Själv kör jag MATE på Debian Wheezy. Rekommenderar det starkt för de som gillar Gnome 2 (då MATE är en fork).
   http://mate-desktop.org/

  • Hej!
   Jag kände också samma sak, att 10.04 var höjdpunkten och sedan gick det utför. Körde ett tag Linus Mint 13 med Mate 1.2 och den var hyfsad, men ändå inte helt perfekt. Provade även Ubuntu 12.04 med Gnome 3.4 i Classic Läge och det gick att få väldigt lik 10.04 i både utseende och funktion.

   Men det var då jag provade Kubuntu 12.04 med KDE som jag kände att jag hittat den fullvärdig ersättare till 10.04. Är mycket nöjd med KDE och kör det på de flesta av datorerna hemma. Kommer troligen hoppa över 13.04, då jag föredrar LTS utgåvorna.

  • Finns ju gott alternativ till Unity även i *ubuntu-familjen. Så som Gnome, KDE, XFCE, osv….

 3. Började läsa ditt långa blogginlägg, men orkade inte läsa klart för jag anser att det var så mycket ”dravvel”.
  Vad gäller ”reklamen” i Unity, är det ju bara att slå av den, så slipper du den.

  Att Ubuntu One’s uppgift bara är att sälja musik? Då har du nog missat den stora nyttan med det. Dags att forska lite vad det går att använda till.

 4. Jag följer din blogg men skulle vilja komma med lite konstruktiv kritik: Du har gjort ett välskrivet inlägg om ett angeläget ämne. Men det är inte första inlägget i samma anda, och bland de som är i Linuxvärlden är det nog lite grann att predika för kören, som jänkarna brukar säga.

  Din blogg är värdefull för nyblivna Linuxanvändare och de som gärna vill testa Linux, och då kan ett allt för konstant negativt fokus på dessa frågor bli lite kontraproduktivt. Jag håller med dig i sak, men bättre än att tala illa om en Linuxdistribution som uppenbarligen är på dekis (ingen kan väl på allvar tro att denna bana leder till att Ubuntu dominerar skrivbordet i framtiden?) vore kanske att tala gott om de man kan använda istället?

  För några år sedan föll jag också till föga och bytte till Ubuntu på skrivbordet eftersom det verkade få ett helt annat genomslag, men jag har fått byta tillbaka eftersom det blev för omständigt att parera deras nymodigheter. Men Debian blir allt enklare att installera för varje version, och jag har hört mycket gott om Mint (där dock den reklamspäckade hemsidan avskräckt mig hittills). Jag tänker mig att genom att lyfta fram dessa exempel kan man ändå få fler att få upp ögonen för möjligheterna som fri mjukvara innebär.

 5. Påvel
  1. Du har onekligen värdefulla värderingar om användarens frihet kontra företagens möjliga utnyttjande av användarens tillit. Det är inget man bör vifta bort. Så din kritik är i det avseendet korrekt enligt min egna bedömning.
  2. Canonical arbetar trots allt med öppen mjukvara. Vad dem gör och inte gör exploateras på ett helt annat sätt p.g.a. dess natur. Därav har användare och dess community i en del avseenden möjlighet att påverka. Även om man delvis ibland kan ifrågasätta hur mycket Ubuntus Community i slutskedet har makt att påverka Canonical.
  3. Jag anser likt dig att KDE är den kraftfullaste skrivbordsmiljön och det oavsett OS. Arbetat med den nu sedan 4.6.5 så man har lyckats samla på en hel del erfarenhet. Jag har lärt mig hantera dess brister och komma runt dessa förhållandevis enkelt. Även uppskatta dess styrka.
  Jag körde Mageia 2 och deras KDE utgåva är det bästa KDE utgåvan jag någonsin använt. Tyvärr lämna jag Mageia 2 ej p.g.a. distributionen jag fortfarande brinner för är dålig. Utan en del paket oavsett hur mycket jag än ville kunde jag inte bygga eller porta en del paket till Mageia. De paket jag sökte fanns i Arch och Ubuntu. Eftersom jag behärskar Ubuntu någorlunda väl. Så blev det naturligt att jag hellre ville ge Ubuntu chansen på nytt.
  4. Jag lämnade förresten Ubuntu familjen för jag tyckte Kubuntu fortfarande led av diverse problem som jag personligen inte kunde stå ut med. Inte heller Kubuntu utvecklarna förstod hur t.e.x. problemet med ljudet jag hade uppstod (ej testat Kubuntu sedan 12.04). Ubuntu med Unity hade jag testat sporadisk och gillade det inte alls då. Körde Xubuntu och Lubuntu också korta stunder. Båda helt okej och kunde nog stannat kvar med Xubuntu. Jag bestämde mig ge Ubuntu med Unity en sista chans när 12.04.2 släpptes. Allt vad jag tidigare tyckte om Unity fick jag omvärdera. Jag gillar den nu lika mycket som KDE. Vilket jag definitivt inte trodde.
  5. Installationen av Compizconfig verktyg samt andra diverse tweak fick jag Unity agera precis som jag ville. Mitt arbetsflöde är betydligt mer effektivare än under hederliga Gnome 2. Efter uppstart ligger ramanvändningen på runt 200 mb och den bootar (tiden) väldigt snabbt på en närmare 6 år gammal bärbar. Amazon integrationen behövde jag inte oroa mig p.g.a. 12.04.* samt tog jag bort ”lenser” jag ej behövde. Dashen är nu lika snabb som krunner/synapse och launchern gillar jag skarpt. Ingen arbetar med 10 program samtidigt. Även om man har dem öppen. Genom Superkey+w eller som jag även gjort det flytta pekaren längst ner till höger på skärmen kan jag se samtliga program samtidigt. Sedan har den exakt samma ”snap”-funktion som KDE. Om jag nu vill arbeta med 2-4 program samtidigt. HUD gillar jag också skarpt. Jag använder betydligt mindre mus under Unity än under KDE. Däremot behandlar man Unity som om de vore KDE eller Gnome 2 är det självklart att man inte kommer trivas.
  6. Kritiken med att Unity är väldigt Mac OSX inspirerad har ju också Gnome 2 fått. Jag brukar emellanåt sitta framför OSX och jag tycker inte det är så likt som en del försöker få det som.
  7. Försökte gilla Cinnamon, men den är inte mogen. Mate har jag inte testat och jag har faktiskt just nu inget behov av den. Gnome 3 (Shell) sist jag testade föredrog jag Unity betydligt mer. Så jag finner det rätt så intresserad att du verkar kunna försvara Gnome Shell på ett annat sätt än Unity. Då båda har vänt upp och ner på ”hederliga” Gnome 2. Även Gnome Shell samt KDE har social integration med tjänster du räknar upp. Ska vi också kritisera dessa? Sociala integrationen på Gnome Shell är sämre implementerad än Unity.
  8. Mycket som kommer med Ubuntu är dem själva uppströms och det kommer bli mer av den varan i framtiden. Så att påstå Debian plus en del paket är ju klart orättfärdigt. Inte för att ta ifrån Debian något som ändå är grunden. Ja en hel del paket kommer direkt från Debian.
  9. Du behöver inte gilla Unity eller den riktningen Canonical tar med Ubuntu. Det är ju trots allt det som är det bästa med Linux distributioner och öppenmjukvara. Du måste inte gilla Unity och kan köra det som passar dina behov. Jag har långt ifrån hållit med Canonical och Mark om en hel del. Då har jag bytt till annan skrivbordsmiljö inom Ubuntu familjen eller helt enkelt bytt distribution.
  10. Ingen aning om Ubuntu någonsin blir lika stor som kommersiella alternativen på skrivbordsfronten. Inget jag lägger jätte stor möda på. Det är Canonicals uppgift och inte min som användare. Däremot kan man inte gå ifrån att Ubuntu är Linux på skrivbordsfronten oavsett vad man anser om det. Så jag vill att Ubuntu och Canonical lyckas. För det kommer även gynna andra distributioner.

 6. Om du söker bland dina filer i din dator och det kommer upp information utifrån som du inte begärt, så har du faktiskt rent tekniskt ett fall av dataintrång.

 7. Jag tycker Påvel insikt om hur Ubuntu förnedrar/säljer ut användarna i denna artikel är träffande.

  Detta som nu sker med Ubuntu med ofrivillig reklam utifrån dina sökningar är helt oacceptabelt.
  Jag har inte gett tillåtelse att någon skall analysera mina sökningar. Det görs som bekant redan med olika cookies och nu skall det förfinas ännu mer.

  Tänk vidare om Ubuntu gör integritetskränkande analyser, vad blir det inte följden med deras nya satsningar på surfplattor, tv och smarttelefoner. Resultat blir att befolkningen blir dummare, sjukare och allt som du gör skall påverkas för någons annans fördel och vinstintresse.

  Ett exempel är Coca-Cola som inte är en livsviktig dryck för mänskligheten, till skillnad vatten som är det.
  Med ”mördande reklam” har de fått de flesta invånare i USA att bli feta och sjuka med diabetes av för mycket socker och annat relaterandande skräp mat, vi i Europa är inte långt efter.

  Om ni är användare som trivialiserar ofrivillig reklam som Ubuntu utvecklar, ger ni upp ert kritiska tänkande som individ. Visa att ni inte tillhör de ”ryggradslösa”djurarten” som bara följer med, bara för att man inte orkar stå för sina sunda värderingar om integritet och ofrivillig påverkan.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: