jun 072013
 

Flattr this!

Utvecklarna bakom LibreOffice har nyligen släppt den första betaversionen av nästa huvudversion av programmet: LibreOffice 4.1.

Det blir som vanligt mängder med nyheter. Bland de viktigaste är att man kommer att kunna bädda in typsnitt så man sparar filer. Det innebär att dokument kommer att använda samma typsnitt oavsett vilken dator man öppnar dem på, även om typsnittet inte finns installerat på dator. Enligt min erfarenhet är detta särskilt viktigt är detta i Impress. Då man har gjort en tjusig presentation, sparat den på en USB-pinne och då man ska hålla sin presentation med en lånad dator upptäcker man att texten är helt annorlunda och radbrytningar åt skogen. Inbäddade typsnitt kommer att rädda en från sådana pinsamheter. Denna nyhet är definitivt värdefull och mycket användbar!

Andra nyheter är att man ska kunna lägga in bakgrunder i tabeller och rotera bilder enklare.

En sak man valt att inte ta in är sidopanelen från ApacheOpenOffice. Man anser att den inte är färdig och man kan nog ana att projekten går åt litet för olika håll för att LibO rakt av ska acceptera en sådan stor förändring rakt av.

Förutom detta finns massor med andra nyheter och förbättringar. Man kan läsa listan här.

Man kan ladda ner 4.1 betan här. Kom ihåg att det är en tidig utvecklingsversion och undvik att arbeta med viktiga dokument i den!

LibO 4.1 kommer att släppas i slutet av juli.

En personlig reflektion är att jag ännu inte ens uppgraderat till LibO 4.0 eftersom den alltjämt befinner sig på betastadiet. Trots att man släppt flera buggfixversioner är LibO 4.0 för buggigt för att jag ska kunna arbeta i det. Jag sitter kvar i LibreOffice 3.6 och testar ApacheOpenOffice tills man fixat tillräckligt med buggar. Jag hoppas att man inte hetsar på med nya versioner med nya mer eller mindre kompletta och användbara funktioner innan man fixat så att det går att använda programmet. I annat fall bör man sätta stämpeln beta på alla sina produkter.

  One Response to “LibreOffice 4.1”

  1. Tack för uppdateringen. Jag gillade tanken på att kunna spara bilder man vill ha med i en presentation på en mapp i sin dator och sedan importera till Impress.

    Sedan håller jag med om att det är för mycket beta över LibreOffice numera. Den kraschar och beter sig underligt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: