sep 022013
 

Flattr this!

Nu är det dags för ny termin. Ibland är det nästan ett krav att ha tillgång till egen dator för att klara många utbildningar.

En dator är inte särskilt dyr. Det som kostar är programmen till datorn. Om man stiger på tåget med proprietär programvara blir datorn snabbt mer än dubbelt så dyr utan att man får något för sina pengar. Väljer man istället fria program med öppen källkod kan man fylla sin dator med hundratals program alldeles gratis.

Det gäller att välja de bästa datorprogrammen för att göra arbetet så lätt som möjligt. Här kommer en lista på program jag rekommenderar. Mina krav är att programmen ska fungera på flera operativsystem, vara gratis och ha öppen källkod. Det första kravet gör att man kan välja var man vill jobba. Det andra att man kan lägga sina pengar på annat än att ge bort dem till programvaruföretagens aktieägare. Det tredje betyder att programmen är testade och att man kan studera hur de är gjorda, ändra vad man vill, kopiera dem, installera dem på hur många datorer som helst och ge bort dem till alla man känner.

 

Kontorsprogram

 • LibreOffice. Det mest kompletta kontorsprogrammet. Nya versioner kan vara litet buggiga och man kan göra klokt i att välja en äldre, mer testad version. Ju högre sistasiffra i versionsnamnet desto mer testat.
 • Bra alternativ: Apache OpenOffice: I grunden samma program som LibreOffice. Senaste versionen finns ännu inte på svenska.
 • Dåligt alternativ: Microsoft Office: Kostar pengar, använder ett föråldrat filformat. Fungerar inte på alla datorer och operativsystem. Är genomgående ganska mögigt.

 

Ordbehandlingsprogram

Ordbehandlingsprogram finns i kontorspaketen ovan men ibland vill man ha ett speciellt program för att skriva i.

 • AbiWord: Snabbt och kapabelt. Inte lika kraftfullt som LibreOffice och ApacheOpenOffice.
 • FocusWriter: En avskalad ordbehandlare perfekt för enkla texter (som det här blogginlägget).
 • LyX: LyX är egentligen inte ett ordbehandlingsprogram utan en dokumentprocessor. Det bygger på LaTeX. Svårt att lära sig men suveränt resultat. Om man ska skriva examensuppsats eller vill lära sig skriva på allvar bör man överväga att lära sig LyX (eller LaTeX).

 

Referenshanterare

En stor del av att studera är att låsa och förstå litteratur. En bra hjälp för detta är en referenshanterare. En bra referenshanterare håller orddning på vad man läst, ger en möjlighet att anteckna, bifoga PDF-filer och andra dokument samt länka till Internet.

Zotero: Oslagbart för att samla in, bearbeta och använda referenser! Det körs antingen fristående eller som ett tillägg till webbläsaren Firefox. Synkar automatiskt mellan datorer och gör backup på Internet.

 

Anteckningsprogram

Jag antecknar oftast i Zotero. Om någon bra förslag så skriv en kommentar så kompletterar jag listan!

 • Zim är ett fristående anteckningsprogram jag använt för att systematisera anteckningar.

 

Bildprogram

Tänk på att det finns bra ritmoduler för enkla illustrationer i kontorspaketen! Det finns två typer av bildprogram för punktuppbyggd bilder och för linjeuppbyggda bilder. Tänk fotografi och streckteckning.

Bildprogram punktgrafik

 • GIMP: Oslagbart.
 • Krita: Mer inriktat på teckning än GIMP
 • Dåligt alternativ: Photoshop. Fungerar inte i alla operativsystem. Kostar skjortan.

 

Bildprogram vektorgrafik

 • Inkscape: Väldigt bra och avancerat ritprogram.

 

PDF-Läsare

Varierar beroende på ens operativsystem.

 • Windows: Sumatra
 • Linux: Evince eller Okular
 • Dåligt alternativ: Adobe Reader. Långsamt, stort och otympligt. Senare varianter finns ej för alla operativsystem. Enda fördelen är att det kan visa Javascript i PDF-filer, vilket är en inkörsport för virus.

 

Webbläsare

 • Firefox: Den mest kompletta fria webbläsaren med massor med tillägg.
 • Bra alternativ: Qupzilla, Chromium med flera litet beroende på OS.

 

E-postprogram

 

Musikspelare

 • Clementine: Litet subjektivt val, men en mycket bra och enkel spelare.

 

Filmspelare

 • VLC: Spelar i stort sett alla filmfiler (och musik!).

 

Antivirus, brandvägg och säkerhetsprogram med mera

Det finns inga bra alternativ. Den bästa lösningen är att byta till ett säkert och fritt operativsystem. Testa LinuxMint, Kubuntu eller Xubuntu. De är gratis och innehåller alla programmen ovan och ytterligare cirka 30.000 gratis, fria, bra program.

Allt som allt kostar programmen på listan 0 kronor.

  3 Responses to “Programtips för studenter”

 1. Jag använder själv Foxit Reader på min jobbdator som kör Windows. Foxit Reader är visserligen inte fri programvara, men den kostar inget att använda och den är blixtsnabb på att öppna PDF filer

 2. Någon som har erfarenhet av Docear? Det är en relativt ny open-source-programvara (www.docear.com) som är avsedd för akademiskt bruk där tankar och information behöver struktureras och som samtidigt kan hantera referenser och kommentarer i PDF-filer. Den bygger på befintlig mindmap-programvara (Freeplane) och referenshanterare (JabRef, som använder BibTeX!). Har nyligen börjat använda Docear för ett par uppsatsprojekt och försöker hitta rätt sätt att samverka med LyX och eventuellt också Zotero.

  • Jag testade Docear för ett tag sedan men då var programmet fortfarande för mycket beta för att vara riktigt användbart. Det har hänt en del sedan dess.

   Jag tycker Docear är en litet underlig blandning mellan referenshanterare, PDF-hanterare och tankemoln/projekthantering. Det passar inte mitt sätt att arbeta och jag har funktionerna (om jag behöver dem) i separata program. Det finns säkert dem som har nytta av funktionerna integrerade i ett och samma program.

   Jag föredrar Zotero som referenshanterare. Man kan koppla samman det med både LibreOffice och LyX (med LyZ) så att man kan använda samma referenshanterare. Zotero/LyX/LyZ/LibreOffice är en svårslagen kombination.

   Jag vet att några av utvecklarna av LyX har tittat på att försöka få till någon form av anteckningsfunktion eller idéhanterare, men vet inte om den har lämnat idéstadiet. Det kan bli ett alternativ till Docear.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: