okt 152013
 

Flattr this!

Sedan ett litet tag finns senaste versionen, 4.0.1 av Apache OpenOffice på svenska. Programmet finns att ladda ner här.

En stor tacksamhetens tanke riktas till översättaren!

 

AOO eller LO?

Nu kommer givetvis frågan om man ska köra LibreOffice eller AOO. Detta är förbannelsen med fri programvara: man måste välja själv och ofta finns mer än ett enda fullgott alternativ.

Skillnaderna mellan AOO och LO är relativt små. AOO har ett lugnare utvecklingstempo medan LO delvis byggs ovanpå AOO och lägger till extra funktioner. Vilket program man väljer beror delvis på vilka behov och preferenser man har.

 

Mitt val

Jag använder numera kontorsprogram ganska sällan. Allt mitt tunga skrivande gör jag i LyX och det enkla i FocusWriter. Jag behöver ett traditionellt ordbehandlingsprogram då en mottagare kräver att få en ordbehandlingsfil. Jag gör ibland kalkyler i Calc och presentationer i Impress, men det är ofta ganska enkla saker. LyX är väldigt avancerat och FocusWriter väldigt enkelt. De passar för olika typer av skrivande och för mig har vanliga ordbehandlingsprogram trillat mellan stolarna.

 

Det nya med AOO är kontrollpanelen till höger. Den fungerar mycket bra på de breda skärmar som de flesta datorer numera har

Det nya med AOO man märker direkt är kontrollpanelen till höger. Den fungerar mycket bra på de breda skärmar som de flesta datorer numera har

 

Jag tycker om den nya kontrollpanelen i AOO där man kan sköta en stor del av formateringen. Det känns definitivt som ett bra sätt att slippa leta kommandon i menyer. Här ligger AOO före LO.

Nya versioner av LO är alldeles för buggiga och för version 4 och 4.1 blev jag tvungen att lägga ner många timmar på felsökning och buggrapportering. Till sist insåg jag att den enda anledningen jag installerade dem var för betatestning. Då jag arbetade använde jag LO 3.6. Det är ett underbetyg åt ett program då användare går tillbaka, inte bara en, utan två versioner för att hitta en tillräckligt stabil version.

Jag tycker det är fel att släppa vad man kallar en skarp version och förvänta sig att användare hellre buggtestar än arbetar med sina egna projekt och att de riskerar att förlora data. En betaversion ska kallas för vad den är och inte släppas för tidigt bara för att få publicitet. Jag har heller ingen lust att ladda ner och installera buggfixversioner en gång i månaden för program som jag använder ganska sällan.

Jag tycker att utvecklarna bakom LO har på tok för dålig kvalitetskontroll och programmet mer är till för dem som tycker det är roligt att hacka kod än för dem som behöver ett kontorspaket för sitt arbete. Man blir inte heller alltid trevligt bemött när man rapporterar buggar. En del utvecklare tar det som en personlig förolämpning när någon upptäcker att deras kod inte fungerar.

Huruvida man tycker ett stort program som ett kontorspaket är buggigt beror på hur mycket man använder det, hur avancerad användare man är och vad man gör. Det är säkert många som inte sprungit in i de buggar jag haft problem med i LO och då är ju allt gott och väl.

Nu rullar i alla fall AOO 4.0.1 på mina datorer. Andra kan ha andra åsikter om vilket kontorspaket som är bäst och då ska man givetvis installera sin favorit! Eftersom fria program dessutom är gratis har man råd att testa sig fram tills man hittar rätt.

  3 Responses to “Apache OpenOffice på svenska”

  1. Har installerat AOO 4.0.1 men det kommer inte upp några ikoner för start av programmet. Installationen lade sig under /opt/openoffice4. Men vad heter startfilen för paketet? Vill gärna testa AOO4. OBS Har LibreOffice på samma dator, kan det ha någon betydelse?

    • Jag antar att du använder Linux (det är bra att ange sitt OS då man söker hjälp). Om detta är fallet har du sannolikt inte installerat desktop-integration. Gör som det står i denna tråd under steg 5 (Det kräver att du har installationsfilerna kvar och klarar att navigera till rätt mapp i terminalen.): http://forum.openoffice.org/en/forum/viewtopic.php?f=74&t=68.

      Jag brukar numera avråda folk som inte kan installera LO/AOO från .deb-filer på egen hand att göra detta, eftersom det blir extra jobb för mig och att de alltid kör fast på samma moment och inte klarar söka hjälp på egen hand.

      LO/AOO kan nog störa varandra. Hur vet jag inte. Det får du ta reda på själv. Det beror på OS, programversioner med mera.

  2. […] av programmet, både tekniska och ”politiska”. Vill man fördjupa sig i det är Påvels blogg en bra […]

Kommentera

%d bloggare gillar detta: