apr 012016
 

Flattr this!

Ett skäl till att jag helt gått över till Linux och Xubuntu var den pinsamma reklamen i Windows 7 att uppdatera till Windows 10. Filer laddas ner och uppdatering påbörjas när som helst utan medgivande. Det finns inget sätt att säga Nej Tack!

Jag vägrar Windows 10 på grund av övervakning, reklam och att man reduceras till ett urblåst reklam-ID. Det spelar ingen roll att Windows 10 är det ”bästa” Microsoft åstadkommit eller att det är ”gratis”. Den som har den minsta gnutta förstånd vägrar godkänna Microsofts drakoniska användarvillkor.

Döm om min förvåning då jag skulle installera ett program i Xubuntu och uppmanades att uppdatera till Windows 10!

 

Överst bland "Våra bästa program" uppmanas man att uppdatera till Windows 10 i Linux Xubuntu!

Överst bland ”Våra bästa program” uppmanas man att uppdatera till Windows 10 i Linux Xubuntu!

 

Nu förstår jag varför jag den sista veckan haft en märklig ikon i meddelandefältet. Det är helt enkelt Windows 10 som pockar på godkännande för att uppdatera datorn!

 

Windows 10 som pockar på att uppdatera Xubuntu

Windows 10 som pockar på att uppdatera Xubuntu

 

Hur Microsoft har lyckats med denna bedrift är oklart. Jag tror inte att man har lagt in funktionen i Linuxkärnan. Kanske är tjänsten knuten till Ubuntus Programcentral, där kan man köpa mer eller mindre användbara proprietära program. Kanske är detta priset Canonical, företaget bakom Ubuntu, måste betala för att man ska kunna köra Ubuntu i Windows, som det rapporterats de senaste dagarna. Ubuntuanvändare ska på motsvarande sätt erbjudas att köra Windows. Förmodligen får Canonical en summa av Microsoft för varje användare som uppdaterar till Windows. Canonical har tidigare sålt ut sina användare till Amazon. Det här är ännu ett steg på ett sluttande plan.

Faust slöt ett mer förmånligt avtal med samma motpart som Canonical.

För egen del vet jag inte vad jag ska ta mig till. Jag vågar inte stänga av eller starta om datorn eftersom Windows 10 uppdateringen kan köra igång automatiskt och skriva över mitt system. Jag vill inte fastna som en fluga på Microsofts flugpapper. Jag måste emigrera till ett operativsystem som inte går i Microsofts ledband. Suck!!

  4 Responses to “Nu är det nog med Windows!”

 1. Tur man inte använder Ubuntu 🙂
  Fast vänta nu vad är det för dag idag?

 2. Installera Gentoo

 3. Bortsett från 1:a april ^_^ ser verkligen ubuntus programhanterare så där gräslig ut?

  För varje program en stor ikon, ett (översatt??) programnamn, sen ett ord vilken kategori den tillhör, gula stjärnor och en siffra av okänd betydlese, och sen ”gratis” längst ner? Kunde de inte klämt in en kort beskrivning av programmen istället….
  Intresseant kategori de placerat Synaptic i föresten ”Teman och finjuster…” 😀

  Känns som det är meningen att man ska klicka på dem på vints och förlust för att ikonen ser trevligt ut 🙂 Nu blev jag nyfiken vad programmet ”Begränsade extraprog…” kan vara för nått

  PS. Går det att ta bort utrymmet de har slösat bort på att försöka lura användaren att låta dem spionera på vilka program man har?

  • Jo, Programvarucentralen ser hemsk ut och jag använder den i princip aldrig, det finns bättre alternativ. Begränsade extraprogram är sådant man inte kan skicka med förinstallerat på grund av licenser som till exempel stöd för att kunna spela upp mp3-filer.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: