Om Påvels blogg

 

Jag vill visa hur man använder öppna kontorsprogram på roliga och avancerade sätt. Det mesta handlar om ordbehandling eftersom det är det jag kan bäst. Eftersom jag arbetar med att skriva akademiska texter, handlar många inlägg om denna typ av skrivande. Jag vill dock ta upp saker som alla kan ha nytta av.

Jag försöker bredda bloggen och skriver då och då om bildhantering i GIMP och LaTeX. Inläggen bygger ofta på vad jag arbetar med. Beroende på hur mycket jobb jag har kan det dröja mellan inlägg.

Jag började ordbehandla på en Macintoshdator runt 1992. Innan det hade jag en Commodore 64, min bästa leksak. Sedan dess har jag använt många ordbehandlingsprogram, datorer och operativsystem. Just nu använder jag helst Linux Kubuntu och ibland Windows. En fördel med fria program är att de ofta finns för flera plattformar. Därför hoppas jag att många kan ha nytta av min blogg oavsett operativsystem.

Jag har då och då släppt in gästbloggare. Pseudonymen ZX Spectrum har till exempel skrivit en serie inlägg om databasmodulen i OpenOffice, Base. Hans inlägg kan du hitta under kategorin ”Base”. Base är den modul jag kan sämst.

Om någon har tips om saker jag borde skriva om är man välkommen att kontakta mig eller lämna en kommentar på sidan!

  22 Responses to “Om Påvels blogg”

 1. Hej! Du skriver bra om Ooo. Vad jag saknar jämfört med Word är följande:
  Jag ser mitt dikument som uppslag, 2 motstående sidor. Med tangenterna gör jag pagedown, så att ett sidpar i daget bläddrar utan att förskjutas. Men gör jag det i Ooo blir det en förskjutning. Efter några sidor ser jag bara sedihuven o sidfötter. Avskyr detta. Ooo tillåter detta endast i visningsläget Page preview, men det är en omväg. har du tips? Bästa hälsningar

 2. Kan du skriva om kommentar-funktionen i Writer? Om jag inte minns fel så implementerades funktionen from version 3.0? Användbart? Praktiskt?

 3. Tack! Jag missade när jag sökte på din blogg. Tänkte inte på att det heter ”anteckningar”.

 4. Hej!
  Vill börja med att tacka för en jättebra och inspirerande blogg. Jag har dock ett problem jag inte hittar ett svar på. Jag försöker skriva in texten ”fr1” i Calc som hela tiden envisas med att automatiskt ändra det till datumformat. Jag använder versionen Open Office 3.1.0 Har försökt stänga av taligenkänning i Writer men hittar inte motsvarande möjlighet i Calc… Finns det något sätt att lösa detta ack så jobbiga problem?

 5. Hej Påvel
  Jag sitter just nu med en mall till OpenOffice Writer där jag har börjat med en standard layout för tabeller. Mitt problem nu är färgläggning.

  Om jag sätter bakgrundsfärg på på en ”paragraph style” så färgläggs bara bakom texten och inte området som är ”spacing to contents” i tabellen. Detta syns på http://www.holsoft.se/offsite/pavel.frimix.se/farg-pa-tabell-bild-1.jpg

  Andra alternativet är att sätta ”spacing to content” till noll men detta är en effekt jag inte vill ha då det ser ihopklämt ut.

  http://www.holsoft.se/offsite/pavel.frimix.se/farg-pa-tabell-bild-1.jpg

  Har du någon lösning på detta problem?

 6. Ska givetvis vara http://www.holsoft.se/offsite/pavel.frimix.se/farg-pa-tabell-bild-2.jpg som bild nummer två i tidigare kommentar.

 7. Tackar för det snabba svaret och ska går vidare via de forumen du har tipsat om.

 8. På önskelistan: Det skulle vara trevligt med en webbaserad OpenOffice Writer, där jag enkelt kan redigera dokument i min Dropbox från ett internet-café. Utveckling pågår. Google Docs hanterar OOo-dokument upp till 500 kb storlek.
  Åsså finns det en virtualiserad OOo på
  http://www.ulteo.com/home/en/ooo
  men den har jag inte testat.

  • Oracle, som tagit över OpenOffice, har meddelat att man kommer att satsa på att utveckla OOo i molnet, se till exempel denna video för vad som planeras: http://oracle.com.edgesuite.net/ivt/4000/8104/9236/12637/lobby_external_flash_clean_480x360/default.htm
   Personligen är jag måttligt fascinerad av molntjänster. Google Docs duger för mycket, men arbetar man med tunga dokument räcker det inte.
   Som användare av molntjänster måste man lita på att Internetuppkoppling alltid finns och är snabb och stabil.
   Jag tror inte heller alla förstår vilka säkerhetsrisker som finns med molnapplikationer. Förutom att ens egen webbläsare kan bli attackerad, litar man på att leverantörens servrar alltid är uppe och aldrig blir hackade. Trafik till och från molnet går att snappa upp. Jag är dessutom övertygad om att Google och Microsoft kartlägger användare, arbetsvanor och även scannar dokument för att sälja ut en till annonsörer och andra intressenter.
   Själv använder jag Dropbox för att synka filer mellan datorer och för samarbete. OOo finns installerat på alla datorer jag jobbar på.
   Personligen tycker jag det vore bättre att OOo satsade sina små resurser på att åtgärda buggar och utveckla nya funktioner för vanliga OOo och inte ge sig in i molnet. De kommer ändå att ha svårt att hinna ifatt och matcha till exempel GoogleDocs och Zoho.

 9. Påvel, du borde anmäla den här bloggen till Planet Gnuheter, http://gnuheter.org/
  så att fler hittar till den. Skriv bara en rad till Patrik Wallström som driver den.

 10. Vill börja med att tacka dig och säga att du har en mycket intressant och läsvärd blogg om fri programvara. Jag har inte hunnit läsa igenom alla inlägg ännu, men av det jag hunnit läsa har det varit mycket intressant.

  Du gör ett mycket bra jobb med att visa hur många olika sätt det finns att använda fri programvara samt hur bra det faktiskt går att klara sig utan Windows och kommersiella program.

  Ett område jag saknar är videoredigering. De flesta har idag digitala videokameror och med det också möjligheten att redigera videon digital på datorn hemma. I Windows finns det en mängd olika program för detta, från freeware till shareware och även dyra betalprogram. Det skulle vara väldigt intressant att få läsa om vad det finns inom detta område i Linuxvärlden.

  Det är inget krav från min sida, utan se det mer som ett tips på sådant jag själv gärna skulle läsa om. Om det finns vettiga alternativ som fungerar i Linux skulle det vara ytterligare ett argument för att Linux inte utgör en begränsning för användaren.

  Oavsett om det kommer något sådant inlägg på din blogg eller inte, kommer jag att fortsätta läsa den. Du gör ett väldigt bra arbete, fortsätt med det

  Mvh Mikael

  • Tack för de vänliga orden!
   Videoredigering är inte mitt område. Det får någon annan blogga om. Om det finns någon kunnig läsare som skulle vilja börja skriva om videoredigering i Linux eller med fri programvara kan jag upplåta plats på Frimix.

 11. Det är roligt att läsa denna block som både har tips och intressanta insikter.

  En fråga som jag själv sliter med, och tydligen många andra, är den automatiska formateringen av datum i OO och LO. För min del är problemet att OO/LO Writer envisas med att formatera om de datum som jag skriver in från formatet ÅÅÅÅ-MM-DD till ÅÅ-MM-DD, vilket inte är svensk standard (ÅÅÅÅ-MM-DD är förstås inte heller någon språklig skönhet, men i alla fall standard vare sig man gillar det eller inte).

  I OO/LO Writer kan man ange det önskade datumformatet under Infoga Fältkommando, men det fungerar bara vid just det tillfället. Det är en ständig irritationskälla att man tvingas att koppla ur den automatiska omformateringen varje gång man skiver in ett datum. I Tabell-läge går det ju att koppla ur taligenkänningen, men jag har trots alltmer grånande hår inte lyckats hitta motsvarande inställning i OO/LO.

  Finns det någon OO/LO-inställning som gör att man antingen kan koppla ur den automatiska datumformateringen, eller att en gång för alla ställa in den som ÅÅÅÅ-MM-DD i alla dokument på svenska?

  I övrigt håller jag med om att LO varit en trevlig överraskning med tanke på den korta tid som utvecklarna har haft på sig att få fram paketet.

  • I Calc: Format -> Celler -> Datum.
   I Writer förstår jag inte vad du menar. Datum ändras inte automatiskt. Om det är i tabeller du menar så stäng av taligenkänning under Verktyg -> Alternativ -> OpenOffice.org Writer -> Tabell.

 12. Jag var kanske oklar. Datumformatet man får när man väljer fältkommandot Infoga datum blir alltid på formen ÅÅ-MM-DD, såvida man inte vid varje tillfälle särskilt anger att formatet ska vara ÅÅÅÅ-MM-DD. Det som gör mig galen är att ÅÅ-MM-DD verkar vara en standardinställning i Writer, och jag har inte lyckats lista ut om det överhuvud taget går att få Infoga datum att alltid ge formen ÅÅÅÅ-MM-DD när man väljer Ifoga datum.

  • Ett förslag:
   Infoga → Fältkommando → Datum
   Högerklicka på fältet, välj Fältkommando och välj det datumformat du vill ha.
   (Så långt har du gjort)
   Markera datumfältet.
   Välj: Redigera → Autotext…
   Välj: ”MyAutotext”
   Skriv till exempel ”Datum” i fältet Namn. Du bör få ett D i fältet Förkortning.
   Valj Autotext → Nytt. Stäng dialogrutan.
   När du i fortsättningen vill infoga ett datumfält gör du det med tangentkombinationen d+F3 och allt blir som du vill ha det.

 13. Det låter toppen! Jag ska prova. Stort tack!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: